ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTA LIPOVLJANI

Udruga antifašista, UABA općine Lipovljani, jedna je od najmlađih udruga građana općine Lipovljani. Djeluju nešto više od godinu dana, od 14. studenog 2013. godine, kad su se članovi s lipovljanskog područja, ukupno njih 17, sporazumno odvojili od UABA grada Novske i osnovali udrugu u općini Lipovljani. U subotu, 7. ožujka održali su redovnu godišnju skupštinu u Lipovljanima na kojoj su prihvaćena izvješća o dosadašnjem radu i Plan rada za 2015. godinu.

Izvješće o radu u protekloj godini podnio je Željko Pujić, predsjednik UABA općine Lipovljani. Istakao je ponos radom članova ove male udruge, koja ima 25 članova. Naime, nakon osnivanja i uređivanja ‘papirnatog’ dijela osnivanja udruge, članovi su zajedno s članovima UABA Novska započeli s aktivnostima na obnovi spomenika na Opekama. Spomenik je podignut na sjećanje legendarnog prijevoza žita 1943. godine iz Slavonije na Banovinu. Uz izradu spomen-ploče, završetak radova na spomen obilježju na Opekama, obilježen je 14. rujna prošle godine, svečanim skupom koji je podržao i Šumarski Fakultet, Sveučilište u Zagrebu.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Tijekom godina velik broj spomenika žrtvama u Drugom svjetskom ratu je oštećen. Velikim naporima UABA, u zadnje vrijeme obnovljeni su spomenici u Krapju, Krivaju, Plesmu i prošle godine, spomenik na Opekama. Kako su spomenici mjesta i podsjetnik na dio nacionalne povijesti, u 70. godišnjici pobjede u 2. svjetskom ratu, članovi udruge će nastaviti raditi na njihovom uređenju i obnavljanju. U prošloj godini članovi UABA općine Lipovljani nastavili su, kako kažu, njegovati tradicije narodno-oslobodilačke borbe (NOB-a), pa su posjećivali mjesta koja su vezana uz bitne događaje tijekom Drugog svjetskog rata.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA U prošloj godini radili su sa skromnim financijskim sredstvima, nešto većim od 5.000 kuna, prikupljenih članarinom i donacijama. Za ovu godinu, planiraju ostvariti prihod nešto manji od 10.000 kuna, od čega bi najveći dio sredstava uložili u obnovu spomenika poginulim u 1. svjetskom ratu na mjesnom groblju u Lipovljanima.

Na godišnjoj Skupštini članova UABA općine Lipovljani bili su prisutni i članovi udruga UABA s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i nedalekih , Lipika, Pakraca i Daruvara, s kojima se godinama surađuje, kako je to bilo i tijekom 2. svjetskog rata. Rad udruge je pozdravio i Milovan Bojčetić, predsjednik Zajednice UABA Sisačko-moslavačke županije i član Predsjedništva SABA RH. Čestitao je na aktivnostima. U ime načelnika općine, rad UABA općine Lipovljani pozdravio je Miroslav Horvat, dopredsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani.

Svim prisutnim članicama UABA i gošćama, na kraju godišnje Skupštine, Željko Pujić, predsjednik domaće udruge, podijelio je karanfile uz nadolazeći Međunarodni dan žena.     (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA