Održan Stožer Civilne zaštite općine Lipovljani u vezi s prijetnjom širenja koronavirusa

         Na zahtjev županijskog Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije, u petak, 13. ožujka, sjednicu je održao i Stožer civilne zaštite općine Lipovljani. Sjednicu je vodila Ljiljana Tomić, predsjednica Stožera, a razgovaralo se o aktualnom stanju u Hrvatskoj vezanom uz prijetnju koronavirusa na ovom području.

         Na sjednici su iznesene najnovije odluke nacionalnog Stožera za praćenje i borbu protiv koronavirusa. Od idućeg tjedna uvedena je mjera prestanka dolaska učenika u školu, na dva tjedna, a prije toga je uvedena mjera o  neodržavanju javnih skupova na kojima bi se okupilo više od 100 osoba. Još jedom je ponovljeno da koronavirus ima simptome slične gripi i da se brzo širi populacijom.

         Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, naglasio je da će se Općina Lipovljani u potpunosti pridržavati propisanih mjera, pa je tako otkazan kompletan program obilježavanja Dana općine Lipovljani, koji se trebao održati 20.ožujka. Apelirao je i na stanovnike općine Lipovljani da se svatko osobno, odgovorno i u potpunosti uključi u borbu protiv širenja koronavirusa, tako što se neće družiti i okuplja u velikom broju i što će što manje izlaziti na javni prostor, u slijedeća dva, tri tjedna.

         Sve mjere u zaštiti stanovništva, koje će se donositi na državnoj razini Općina Lipovljani će provoditi, a svim stanovnicima upućuju poziv da ne podliježu panici i raznim nedobronamjernim informacijama. Trgovine na području općine Lipovljani su dobro opskrbljene, a tako će se nastaviti i idućih tjedana, pa nestašice ne bi trebalo biti niti jednog potrebnog artikla, a posebno ne prehrambenih proizvoda.

         Na Stožeru Civilne zaštite još jednom je naglašeno kako koronavirus ima simptome jače gripe, visoku temperaturu i bolove u prsima, pa svatko tko osjeti takve simptome treba se telefonski javiti obiteljskom liječniku, ili na telefon epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo SMŽ, čiji su mobiteli: 098 29 35 78,  098 29 35 76,  098 2935 72  i  098 981 32 73.

         Stanovništvo općine Lipovljani u 99% slučajeva živi u vlastitim obiteljskim kućama, u kojima je moguće organizirati samoizolaciju eventualno oboljelih, no za kvalitetnu izolaciju, odnosno karantenu zaraženih nema potrebnih uvjeta, pa će u tom smislu i obavijestiti županijski Stožer Civilne zaštite.

Damir SMETKO