ODRŽAN OKRUGLI STOL ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2014.’

U okviru programa ‘Lipovljanski susreti 2014’ održan je Okrugli stol s temom vezanom za nacionalne manjine RH, a organizator Okruglog stola, uz općinu Lipovljane, bio je Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Na tom skupu u Lipovljanima bili su prisutni mnogobrojni predstavnici udruga nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a između ostalih brojnih gostiju ističemo Juraja Priputena, veleposlanika Republike Slovačke u Hrvatskoj, Vladimira Bileka, saborskog zastupnika, Zdenka Vahovca i Ivana Nekvapila, dožupane Sisačko-Molavačke županije te brojne predstavnike gradova, općina i institucija.

5-IMG_6923                Okrugli stol ‘Lipovljanskih susreta 2014’ otvorio je, u ime domaćina, Josip Krajči, predsjednik pododbora za pripremu Okruglog stola pri Organizacijskom odboru ‘Lipovljanskih susreta’. Pozdravio je prisutne goste i najavio temu Okruglog stola: ‘Nacionalne manjine nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju – prva godine iskustva’. U temu je uveo Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH i izaslanik Predsjednika RH, visokog pokrovitelja Lipovljanskih susreta.

04-SubotaLS 093                O iskustvima s ostvarivanjem prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koja se u svakom kraju Hrvatske jednako ne ostvaruju, te o smjeru Europske unije da se više štite temeljna građanska prava, bez obzira na narodnost svakog pojedinca, govorio je mr. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

Kako je teklo naseljavanje Slovaka u Slavoniju i Vojvodinu, te njihova migracijska kretanja od 1880. do 2010. godine, na Okruglom stolu izložio je dr. Filip Škiljan, znanstveni suradnik iz Instituta za migracije i narodnosti.

Poslije pripremljenih predavanja, sudionicima Okruglog stola ‘Lipovljanskih susreta 2014’ o radu Hrvata u Gradišću i u Slovačkoj govorio je Radoslav Janković, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj.

10-SubotaLS 150                Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u RH, potom je s govornice Okruglog stola naglasio problem asimilacije slovačke manjine i pitanje sve slabijeg učenja slovačkog jezika potomaka Slovaka u Hrvatskoj.

O radu pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ostvarivanju njihovih prava, zastupanju i financiranju, te planiranju programa rada i njihovom provođenju kroz 7-IMG_6954udruge, govorio je Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

Skup je završio zaključnom riječju Aleksandra Tolnauera. On je naglasio kako svi pripadnici nacionalnih manjina trebaju ostvarivati svoja prava, ali jednako tako i poštovati prava drugih.

Okrugli stol ‘Lipovljanskih susreta 2014’, završio je zajedničkim druženjem i razgovorima o daljoj suradnji između udruga i saveza nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, ali i o suradnji i aktivnostima u Općini Lipovljani.                 (Damir SMETKO)

12-SubotaLS 177 07-SubotaLS 12508-SubotaLS 12609-SubotaLS 12913-SubotaLS 213