Održan Dan kulturne baštine u Krapju

         Dan europske kulturne baštine u Krapju, održan je ove godine u subotu, 21. rujna. Popodnevni program i svečano otvorenje Dana baštine, pratila je i Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani.

         Program je započeo u krapjanskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog misnim slavljem, nakon čega su se sudionici programa prošetali među drvenim čardacima, na početak Krapja, gdje se svake godine i održava program uz Dan kulturne baštine. Uslijedilo je svečano otvorenje Dana baštine, a nakon toga i kulturno-umjetnički program.

         Nastup na pozornici u Krapju imali su i članovi Češke besede općine Lipovljani. Bila je to prilika da i nekoliko mlađih plesača Češke besede nastupi, neki po prvi puta, na javnom programu i oslobodi se treme za daljnje nastupe plesne skupine ČB općine Lipovljani. U programu su još sudjelovali: dječja skupina Područne škole Puska, Pjevačka skupina ‘Đurđice’ i članovi KUD-a ‘Mijo Stuparić’ iz Ludine.

          Od više popratnih sadržaja Dana kulturne baštine u Krapju, dio članova grupe Slikari općine Lipovljani sudjelovalo je, zajedno sa slikarima DLAN-a iz Novske, na tradicionalnoj likovnoj koloniji. Među štandovima na kojima su izlagali OPG-ovci i obrtnici, izlagala je svoje heklane radove i Ankica Kurbanović iz Piljenica, te suvenire Vjera Ožoga, predsjednica Čeke besede općine Lipovljani. 

         Program je završio zabavom na otvorenom uz tamburaše. Dan kulturne baštine u Krapju – selu graditeljske baštine, još jednom je pružio priliku da i ove godine, bar na jedan dan oživi, da se dvorišta i drveni čardaci ispune domaćinima, ali i posjetiteljima.

Na žalost, stanovnika Krapja i jasenovačke Posavine, svake godine je sve manje, tradicijske vrijednosti padaju u zaborav, a specifičnu i prelijepu žensku narodnu nošnju Krapja, ove su godine nosile jedino Ana Sajko i njena prijateljica Laura. Kroz Krapje goste je vozio i oltajmer traktor, a u okviru programa održana je i prvenstvena nogometna utakmica domaćina iz Krapje i gostiju iz Kraljeve Velike.

Damir SMETKO