OD MALIH NOGU UČE I POKAZUJU BOGATU FOLKLORNU TRADICIJU

Nekadašnje dječje igre, prve dječje plesove i igre koje plešu stariji plesači, uključujući tu i plesove nacionalnih manjina, izvodile su dječje skupine iz 7 kulturnih društava, u subotu, 14. travnja u Lipovljanima. I ove je godine, po 8. puta, održan Susret dječjih folklornih skupina, koji tradicionalno u proljeće organizira Kulturno-umjetničko društvo ‘Lipa’ iz Lipovljana.

                Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’, na početku ‘Susreta dječjih skupina’ toplo je pozdravila sve dječje folklorne skupine i njihove voditelje koji su došli u Lipovljane, kako bi pokazale svoje uvježbane koreografije, a dobre nastupe i uspješan rad tijekom cijele godine na očuvanju kulturne baštine zaželjela ima je Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani, koja je i otvorila ovogodišnje ‘Susrete’ najmlađih folkloraša.

                Nastup na lipovljanskoj pozornici započeli su domaćini. Mlađa skupina KUD-a ‘Lipa’, u pratnji tamburaške skupine izvela je ples ‘Savila se bijela loza vinova’.

                Nastup su nastavili najmlađi članovi, također, KUD-a ‘Lipa’, ali iz Semeljaca. Oni su se predstavili dječjim pjesmama i igrama sa svojom voditeljicom Anicom Beno.

                Folklorna skupina Društva ‘Naša djeca’ iz Rajića bilježi 10 godina uspješnog rada na očuvanju narodnih pjesama i igara. Na ovom ‘Susretu’ dječjih skupina predstavili su se koreografijom ‘Igra kolo Lijepom našom’. 

                Dječja skupina KPD-a ‘Karpati’ iz Lipovljana predstavila se tradicionalnim ukrajinskim plesom Kozačok, kojeg već uvježbava 30-tak najmlađih plesača iz Lipovljana.

                Koreografijom ‘Igra kolo na gunjištu’, ove su se godine u Lipovljanima predstavili najmlađi Novljani. Dječja folklorna skupina KUD-a Šubić okuplja oko 30 plesača u dobi od 5 do 12 godina.

                Na očuvanju plesne tradicije radi se i u Osnovnoj školi Josipa Kozarca u Lipovljanima. Ove su godine učenici folklorne grupe osnovne škole vrlo lijepo otplesali splet plesova iz Hrvatske, od dubrovačkog Linđa do slavonskog drmeša.

                Raznolikim dječjim igrama i plesovima predstavila se i dječja skupina KUD-a Moslavina iz Kutine, koji rade s velikim brojem djece starosti od 4 do 15 godina.

                Ovogodišnji ‘Susreti dječjih skupina’ u Lipovljanima završili su kako su i započeli – nastupom domaćih plesača. Najmlađa skupina KUD-a ‘Lipa’ izvela je slovačke pjesme i plesove, koje marljivo uvježbavaju u suradnji s Maticom slovačkom.

Svim učesnicima podijeljene su zahvalnice, a organizirano je i zajedničko druženje najmlađih folkloraša u Društvenom domu u Lipovljanima.

Damir SMETKO