OČUVANJE JEZIKA I KULTURNIH OBIČAJA NAJVAŽNIJA IM JE ZADAĆA

Nastupom pjevačkog zbora ‘Karpata’ i mladog plesačkog ansambla, gostiju iz Kanjiže kod Slavnonskog Broda, u subotu, 9. svibnja započela je 23. redovita godišnja Skupština ‘Karpata’, kulturno prosvjetnog društva Ukrajinaca na području općine Lipovljani. Društvo je i prošle godine vrijedno radilo, a na tome im je, na Skupštini, osobno čestitao i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina, među kojima i ukrajinske.

Ovogodišnju Skupštinu ‘Karpata’ vodio je Željko Fricki, u ime radnog predsjedništva, a otvorio ju je Mirko Fedak, član županijskog vijeća ukrajinske nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije. On je podnio i pripremljeno izvješće o radu KPD ‘Karpata’ u 2014. godini, u ime Ivana Semenjuka, predsjednika ‘Karpata’, koji je bio odsutan.

Ivan Semenjuk i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, bili su u isto vrijeme u zapadnoj Ukrajini, u gradu Khustu, na svečanom obilježavanju Dana tog grada, kako bi ostvarili suradnju na području kulture i sporta, a s vremenom i gospodarstva. Dugogodišnja je to i želja članova Karpata, koja bi se ovim odlaskom u Ukrajinu mogla i konkretizirati.

Očuvanje jezika i narodnih običaja, a onda i prezentacija tih vrednota kroz razne nastupe, glavna su zadaća KPD-a ‘Karpati’. Članovi su vrlo uspješno tijekom prošle godine na tome radili, ostvarili su 20-tak nastupa i radionica, književnih i plesnih večeri, a na ‘Kriškim oblizekima’, njihova torta ‘Kiev’ proglašena je najboljom slasticom te manifestacije u Križu, pa su se iskazali i u gastronomiji. Poduže izvješće o radu i nastupima u 2014. godini pročitao je Mirko Fedak, a izvješće o financijskom poslovanju Ankica Mrkša.

U protekloj godini KPD ‘Karpati’ ostvarili su prihod od 64.303 kune, od čega 52.000 kuna od Savjeta za nacionalne manjine RH. Najviše su novca potrošili na organizaciju svojih programa i putovanja na nastupe, sve ukupno u iznosu od 63.500 kuna. Ostvarili su i manjak prihod od 14.600 kuna koji će pokriti sredstvima prenesenim iz prošlih godina, u iznosu od 30.400 kuna.

Prisutni članovi lipovljanskih ‘Karpata’ prihvatili su podnijeta izvješća o radu i financijskom poslovanju, s jednim suzdržanim glasom, pa su im predloženi Plan rada i financijski plan u iznosu od 66.000 kuna za 2015. godinu, koji je već djelomično i odrađen. I ti prijedlozi su prihvaćeni.

Skupština je prihvatila i izmjene Statuta ‘Karpata’, kao udruge građana, prema novom zakonu o udrugama, a sve promjene u Statutu članovima Društva, najprije je pročitao predsjedavajući Željko Fricki. Na kraju je dao i riječ prisutnim gostima. Na velikoj radišnosti i velikom broju nastupa, u ime općine Lipovljani i Maria Ribara, općinskog načelnika, članovima ‘Karpata’ čestitala je Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani. Čestitkama se pridružio i Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, te Veljko Kajtazi, saborski zastupnik. On je sa suradnicima po prvi puta bio na Skupštini KPD-a ‘Karpati’, no više puta je bio na njihovim programima i nastupima pa je pohvalio njihov rad i istako ih kao udrugu koja može biti primjer drugima.

Završavajući godišnju Skupštinu KPD ‘Karpati’, Mirko Fedak zahvalio je na dolasku i upućenim čestitkama, naglasio da će Društvo nastaviti aktivno raditi, pozivajući sve prisutne, članove i goste, na zajedničko druženje.               (Damir SMETKO)