Obilježena 25. godišnjica pobjedničke vojne akcije ‘Oluja’

         Svaka upaljena svijeća, svaka izmoljena molitva, svaki položeni cvijet, novi su trenutak sjećanja i zahvale za junaštvo i žrtvu hrvatskih branitelja koji su vojnom pobjedom i oslobođenjem donijeli slobodu čitavoj Hrvatskoj. Iako je već ‘prohujalo’ 25 godina, od pobjedonosne ‘Oluje’, vojne akcije kojom je 1995. godine oslobođena gotovo četvrtina Hrvatske, a okupirane još tijekom 1991. godine, sjećanja na te dane ponosa i pobjede, živa su i snažna.

         Kao i diljem Hrvatske, i u Lipovljanima je održano sjećanje na ‘Oluju’, kojim je tako zahvaljeno svim pripadnicima pobjedonosne Hrvatske vojske, te svim ranjenim i poginulim braniteljima. Čelništvo Općine Lipovljani, predvođeni Nikolom Horvatom, načelnikom općine Lipovljani, uz pratnju vijećnika Općinskog vijeća općine Lipovljani, članova Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ogranak Lipovljani, te članova općinskih ustanova, i drugih udruga općine Lipovljani, položili su vijenac i upalili su svijeće ispred Velikog križa podignutom svim poginulim za Hrvatsku na mjesnom groblju u Lipovljanima. 

         Pred samo polaganje cvijeća i paljenje svijeća, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani kratko je zahvalio svima koji su došli u srijedu, 5. kolovoza, baš na 25. obljetnicu ‘Oluje’ pokloniti se žrtvi hrvatskih branitelja, pobjedi i završetku nametnutog i neželjenog 4-ro-godišnjeg rata u Hrvatskoj. Zahvalu je uputio i u ime Tomislava Lukšića, predsjednika Općinskog vijeća i Ljiljane Tomić, svoje zamjenice, u čijoj je pratnji bio.

         Nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća, pred Velikim križem, održana je zajednička molitva, koju je vodio velečasni Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe sv. Josipa. On je, sat prije, započeo svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima za domovinu Hrvatsku, uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, uz Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu pobjede u akciji ‘Oluja’. Molilo se za Hrvatsku, za sve poginule i ranjene branitelje i za članove njihovih obitelji. Molilo se za mir i napredak Hrvatske.

         Tako je, s ljubavlju i sjećanjem, u Lipovljanima dana cjelovita zahvala svima koji su to svojim djelima i žrtvom zaslužili, a posebno ponositim osloboditeljima i ratnim pobjednicima u ‘Oluji’, nakon čega se je normalizirao život u samostalnoj Hrvatskoj.

Damir SMETKO