OBILJEŽEN SLOVAČKI BLAGDAN SV. ĆIRILA I METODA I DAN ISELJENIH SLOVAKA

Članovi Matice slovačke općine Lipovljani i njihovi gosti obilježili su u subotu, 5. srpnja slovački državni praznik sv. Ćirila i Metoda, koji se ujedno slavi i kao Dan iseljenih Slovaka. O značenju državne svetkovine sv. Ćirila i Metoda i njihovom djelovanju u Moravskoj i Slovačkoj prigodno predavanje pripremio je Ivan Hudec, umirovljeni učitelj iz Lipovljana, uz kraću kompjutersku prezentaciju i nešto izložbenog materijala i knjiga. Obilježavanje praznika iseljenih Slovaka održano je u prostoru nove Knjižnice i čitaonice u Lipovljanima.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA Osim predavanja, slovački praznik je obilježen i s nekoliko slovačkih pjesama koje je izveo Lubomir Macek, koreograf i voditelj folklornog društva Vtačnik iz Prievidza iz Slovačke, koji je zajedno s Evom Matiaškovom, plesnom KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAučiteljicom, tog dana boravio u Lipovljanima, radeći s članovima KUD-a’Lipa’ na novoj koreografiji slovačkog plesa. Bilo je to vrlo ugodno iznenađenje za sve prisutne članove Matice  slovačke, ali i njihove goste.

Svečani skup, koji je po prvi puta održan u Lipovljanima tim povodom, otvorio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke općine Lipovljani i potpredsjednik Saveza Slovaka Republike Hrvatske koji u Savezu brine za obrazovanje i informiranje. Pozdravio je sve goste, zaželio im sretan praznik i Dan iseljenih Slovaka, te predao riječ Ivanu Hudecu.

On je obrazložio zašto je 5. srpnja državni praznik u Slovačkoj, od kako je ona 1993. godine samostalna država.

– Prije 1.150 godina, na današnji dan, 5. srpnja davne 884. godine solunska braća sv. Ćiril (Konstantin) i Metod došli su u Moravsku i pokrenuli prosvjetiteljske procese, uz odobrenje tadašnjih svjetovnih vladara Moravske i Slovačke, ali i blagoslov rimskog pape. Svojim radom, širenjem glagoljice, opismenjavali su svećenike, ali i prevodili svete knjige na staroslavenski jezik, čime su sačuvali slavenstvo od snažnog utjecaja Germana, ali i ostalih naroda.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPapa Ivan Pavao II, kardinal iz Poljske, proglasio je apostole Slavena, braću Ćirila i Metoda, zaštitnicima Europe, pa zbog prevažnog njihovog prosvjetiteljskog rada, datum njihovog dolaska, 5. srpnja proglašen je svetkovinom u Slovačkoj.

Ivan Hudec opisao je životni put solunske braće sv. Ćirila i Metoda, naglasio važnost glagoljice i na kraju predložio da se u Slovačkoj etno-kući u Lipovljanima održe radionice učenja glagoljice, kao jednog novog programa.

Svečano obilježavanje blagdana sv. Ćirila i Metoda i Dana iseljenih Slovaka čestitali su prisutnima u ime Matice Hrvatske Lipovljani, Nevenka Zorić, u ime Društva književnika i Matice Hrvatske Kutina, Dragutin Pasarić i u ime općine Lipovljani Mario Ribar, načelnik općine, koji je pohvalio ovo obilježavanje slovačkog blagdana među Slovacima u Lipovljanima. Naglasio je da je to na tragu uspješnog djelovanja društava nacionalnih manjina na području općine Lipovljani i na tragu ‘Lipovljanskih susreta’, manifestacije nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, koja će se održati od 22.-24. kolovoza, a na kojoj će također, po prvi puta, baš Republika Slovačka biti zemlja partner.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERANa kraju, kao i na početku, svečanost slovačkog blagdan završio je nastupom koreografa Lubomira Maceka, te zajedničkim druženjem u prostorijama Knjižnice.      (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA