OBILJEŽEN BLAGDAN IVANJA U PILJENICAMA

Svetom misom, veslačkom regatom, te kulturno-umjetničkim i zabavnim programom u Piljenicama je u subotu, 29. kolovoza obilježeno Ivanje, blagdan koji Piljenčani slave niz desetljeća kao glavni blagdan u 01-2015ivanje 007mjestu. Tradicija blagdanskog veselja tako je nastavljena i ove godine, na otvorenom, u centru Piljenica, uz prisutnost velikog broja gostiju.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja ‘Ivanja u Piljenicama’   bili su članovi piljeničkih udruga građana. Nositelj je bio DVD Piljenice, uz svesrdnu pomoć članova Udruge žena ‘Mlinarice’, Piljeničke udruge mladih i Mjesnog odbora Piljenice.03-2015ivanje 051

Nakon misnog slavlja, u piljeničkoj kapeli, kojeg je vodio Tomislav Pavlović, lipovljanski župnik, velik broj gostiju u Piljenicama mogli su uz Društveni dom vidjeti postavljenu izložbu vatrogasne opreme DVD-a Piljenice. Posebno je tu bilo zanimljivo vidjeti staru opremu, iz 30-tih i 40-tih godina prošlog stoljeća, na čelu s ručnom vatrogasnom štrcaljkom, koja se je u to vrijeme koristila za gašenje požara. Piljenički vatrogasci sačuvali su tu opremu u dobrom stanju, čuvajući tako i uspomene na svoje pretke koji su osnovali vatrogasno društvo. 02-2015ivanje 038No, ponosno su pokazali i današnju, modrenu opremu, i suvremeno navalno vatrogasno vozilo, koje je u njihovom vlasništvu zadnje tri godine.

U organizaciji  Piljeničke udruge mladih održana je i regata čamaca na Pakri. U natjecanju što jačih zaveslaja, pobijedili su05-2015ivanje 070 Robert Medić i Domagoj Brtović, a nešto slabiji od njih bili su Antun Mačak i Željko Murat. Treće mjesto osvojili su Marijan Kostelac i Danijel Cumbo. U ime Udruge mladih regatu je organizirao i pripremio Matej Brtović, a vodio je Robert Rožić. Turistička zajednica općine Lipovljani pripremila je nagrade za najbrže na regati.

13-2015ivanje 109U kasnim popodnevnim i večernjim satima za posjetitelje ‘Ivanja u Piljenicama’ priređen je kulturno-umjetnički i zabavni program. Vodili su ga Melita Lenička, u ime Udruge žena i Dejan Brebrić, u ime DVD-a Piljenice. 06-2015ivanje 078Okupljene domaćine i goste pozdravio je Đuro Vidmarović, rođeni Piljenčan, inače umirovljeni diplomat, pjesnik i član Matice hrvatske, koji je pohvalio očuvanje tradicijskih i vjerskih običaja u Piljenicama. Pohvalama se pridružio i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, koji je domaćinima uz to i čestitao na dobroj organizaciji tradicijske priredbe za Ivanje, te na upornosti s kojom pripremaju program obilježavanja.

07-2015ivanje 083Među gostima ‘Ivanja u Piljenicama’, bili su još i Željko Lenart, direktor  Turističke zajednice Sisačko-moslavačke županije, Anka Doležal, predsjednica Općinskog vijeća općine Lipovljani, Tone Mošunjac i Jure Klišanin, načelnici Policijskih postaja u Kutini i Novskoj, Dragutin Pasarić, predstavnik Matice hrvatske, ogranak Kutina, Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole u Lipovljanima, predsjednici udruga nacionalnih manjina općine Lipovljani:  Mirko Knjižek, Mirko Fedak, Ivan Semenjuk, i Marica Tisaj, predsjednica KUD-a ‘Lipa’17-2015ivanje 134

U prvom dijelu programa nastupio je KUD ‘Repušnica’ sa spletom moslavačkih plesova, a među članovima KUD-a bio je i Martin Durbek, državni prvak u sviranju tamburice.

U drugom dijelu programa održano je natjecanje u pjevanju bećarca. 10-2015ivanje 097Sudjelovali su ‘Prijatelji tambura’ u ime domaćina i gosti članovi i članice Udruga žena iz Ilove, Kraljeve Velike, Nove i Stare Subocke i članovi KUD-a Repušnica.

Najbolji, i 09-2015ivanje 095originalni, bećarac otpjevala je Ivana Kokolek, članica Udruge žena  ‘Veličanke’.  Drugo mjesto osvojile su članice Udruge žena ‘Subočanke’, a treće mjesto u pjevanju bećaraca pripalo je članicama Udruge žena iz Ilove. Sponzor za nagrade u pjevanju bećarca bila je Matica hrvatska, ogranak Lipovljani, a u ime Matice nagrade je uručio Jure Klišanin, tajnik Ogranka 11-2015ivanje 100Matice hrvatske.

Uz pjesmu i ples, te tradicionalno ‘Piljeničko kolo’, koje se je prije plesalo pred crkvom, a posljednjih godina plešu ga svi sudionici programa i gosti,14-2015ivanje 111 završio je svečani program uz Ivanje u Piljenicama. Kolom, pa plesom uz ‘Prijatelje tambura’, tamburaškim sastavom u kojem je najviše tamburaša baš iz Piljenica, nastavljen je zabavni program na otvorenom u Piljenicama.

Melita LENIČKA, Damir SMETKO

12-2015ivanje 107 08-2015ivanje 088 15-2015ivanje 116 16-2015ivanje 126 18-2015ivanje 152 19-2015ivanje 157