Obiđen obnovljeni dio županijske ceste u Kraljevoj Velikoj

         Županijsku cestu u Kraljevoj Velikoj, obnovljenu ove jeseni sredinom listopada, u srijedu, 11. prosinca obišli su zajednički Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, u pratnji svoje zamjenice Liljane Tomić i Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, u pratnji Romana Rosavca, svog zamjenika. U Kraljevoj Velikoj dočekao ih je Mario Posavec, zamjenika ravnatelja Županijske uprave za ceste, u čijoj je nadležnosti županijska cesta.

         Općina Lipovljani prihvatila je prijedlog županije da zajednički, u jednakom financijskim iznosima, obnavljaju županijske ceste jer Županijska uprava za ceste u Sisku nema dovoljno novca za obnovu i održavanje svih županijskih cesta. Iako to nije obveza Općine Lipovljani, u želji da se što prije i što brže poprave i obnove županijske ceste na području općine Lipovljani, i tako omogući kvalitetnije i brže prometovanje po njima, svake godine uloži se preko milijun kuna u obnovu županijskih prometnica.

         Prema mogućnostima ŽUC-a i Općine Lipovljani, obnovljeno je nekoliko dionica županijskih cesta, po tom modelu, a prošle godine započelo je obnavljanje ceste od početka Kraljeve Velike prema Gradinama i Piljenicama. Obnovljena je tada cesta do sredine Kraljeve Velike, u dužino od 2 kilometra, u što je uloženo nešto više od 1,4 milijuna kuna. Ove godine obnovljeno je još 2 kilometra ceste u nastavku, u pravcu prema Piljenicama, a vrijednost radova veće je od milijun kuna. Nastavak obnove slijedi u idućem razdoblju.

         Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani zahvalio je za brigu o županijskim cestama na području općine Lipovljani, te istakao kako i idućih godina namjeravaju nastaviti, po istom modelu, obnavljati županijske prometnice na području općine Lipovljani. Već u proljeće se očekuje obnova i novo asfaltiranje ceste od centra Piljenica do Ilove, što je trenutno najoštećenija cesta s velikim prometom , u dužini od 2 kilometra i u vrijednosti od gotovo 1,5 milijuna kuna.

         Nakon toga, na red će doći i dionica županijske ceste od Piljenica do Lipovljana, čime bi krug obnove županijskih cesta bio zaokružen. Općina Lipovljani će i dalje osiguravati polovicu potrebnih sredstava u svom proračunu.

Damir SMETKO