O VAŽNOSTI TARASA ŠEVČENKA ZA UKRAJINU I UKRAJINCE GOVORIO JE DIPLOMAT JURIJ LISENKO

Već niz godina, ukrajinsko Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’ u Lipovljanima priređuju kulturni program u spomen na Tarasa Ševčenka, najvećeg književnika, ali i osnivača Ukrajine. I ove godine, u četvrtak, 16. ožujka organizirana je književna večer posvećena Tarasu Ševčenku, u okviru obilježavanja Dana općine, škole i župe Lipovljani.

                Kulturno prosvjetno društvo ‘Karpati’, književnu večer priredilo je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, a na otvorenju programa Ivan Semenjuk, predsjednik ‘Karpata’ pozdravio je sve goste i izvođače programa. Čestitke na uspješnom radu, na njegovanju ukrajinske kulture i uključivanju u obilježavanje Dana općine, članovima ‘Karpata’ uputio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani.  

                Članovi pjevačkog zbora lipovljanskih ‘Karpata’ otpjevali su dvije uglazbljene pjesme Tarasa Ševčenka, a nakon toga, učenici Osnovne škole u Lipovljanima, koji uče ukrajinski jezik, recitirali su nekoliko pjesama Tarasa Ševčenka na ukrajinskom jeziku i pokazali zidni pano o pjesniku i slavljeniku, koji su pripremili zajedno s učiteljicom Katarinom.

                Članovima Karpata, ali i poštovateljima djela Tarasa Ševčenika, o njegovom kratkom i teškom životu, o njegovim pisanim djelima,  borbi i robijanju za Ukrajinu, potom je govorio Jurij Lisenko, trenutno otpravnik poslova u Veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu. On je ove godine bio glavni izlagač životnog puta i značaja Tarasa Ševčenka za Ukrajinu i Ukrajince.  

                Večer posvećena Tarasu Ševčenku završila je zajedničkim druženjem gostiju i članova Karpata, te najavom izrade biste Tarasa Ševčenka za potrebe ‘Karpata’.

Damir SMETKO