Znanstveno stručni radovi VII Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima

  Uz obilježavanje Dana Općine Lipovljani, ali i rođendana Josipa Kozarca, hrvatskog šumara i pisca, održani su 7. po redu ‘Dani Josipa Kozarca’, čija je tema ove godine bila: ‘Josip Kozarac: književnik i prirodoslovac – naš suvremenik’.

Nakon uvodnih, pozdravnih obraćanja, znanstveno stručni skup, u petak, 15. ožujka, otvorila je prof. dr.sc. Ljiljana Kolenić, inače rođena Lipovljanka, koja je izlagala na temu: ‘Slavonska šuma – gramatički pristup’. U izlaganju je govorila o Kozarčevoj najčitanijoj pripovijetki, izvrsnom kratkom djelu u kojem se on direktno obraća čitatelju, što je antologijsko djelo hrvatske književnosti. 

Prof.dr.sc. Zlata Šundalić nastavila je stručna izlaganja na temu: ‘O životinjama u djelu Josipa Kozarca’. U svojim pripovijetkama on piše ili spominje i velik broj životinja, a najčešće se spominje konj.

Na temu; ‘Ženski likovi u dramskim tekstovima Josipa Kozarca Turci u Karlovcu, Tuna Bunjavilo, te Tartufov unuk’ izlaganje je održala doc.dr.sc. Marica Liović.

Stručni prikaz koji povezuje Josipa Kozarca i kao pisca, i kao šumara, održala je doc.dr.sc. Silvija Ćurak na temu: ‘Pogled u jezik Šumarskog lista za vrijeme Kozarčeva uredništva’, a predavanje je bilo vrlo zanimljivo i za prisutne šumare, jer Šumarski list izlazi i u naše vrijeme.

U drugom dijelu znanstvenog skupa na temu: ‘Josip Kozarac: književnik i prirodoslovac – naš suvremenik’, vrlo zanimljivo predavanje održala je dr.sc. Anica Bilić, HAZU – centar za znanstveni rad Vinkovci, koja je govorila o: ‘Svijetu bez vremena i društvu bez oca u novelistici Josipa Kozarca’.

Dr.sc. Tatjana Tkalčec, iz Instituta za arheologiju Republike Hrvatske pripremila je izlaganje o tome kriju li slavonske šume na lokalitetu Veliki Zdenci-Crni lug ostatke povijesne utvrde Castrum izdench?

Da stručni skup ne prođe bez tema iz šumarstva, Prof.dr.sc Ivica Tikvić sa Šumarskog fakulteta iz Zagreba pripremio je prikaz knjige:  ‘Prof.dr.sc. Branimir Prpić -Ekologija šuma i šumarstvo’ s naglaskom na poveznicu rada pokojnog profesora Branimira Prpića s radom Josipa Kozarca.

Na ovogodišnjem stručnom skupu sudjelovao je i Park prirode Lonjsko polje. Maja Sabljak, mag.ing.silv govorila je o praćenju stanja strogo zaštićenih vrsta ptica nizinskih šumskih ekosustava. Govorila je o praćenju orla štekavca i crne rode na području Lonjskog polja te načinima njihove zaštite.

Na kraju stručnog skupa održana je i prezentacije radova na temu djela Josipa Kozarca, a koje pripremaju studenti Filozofskog fakulteta u Osijeku. Matej Magdika i Filip Gabrić obradili su temu ‘Drugi u kratkim proznim djelima Josipa Kozarca’, a Marijana Bošnjak, Milan Strahinić i Ivana Thür obradili su na terenskom istraživanju temu ‘Pozdravi danas i u vrijeme Josipa Kozarca’. Radovi su vrlo zanimljivi, studenti su ih odlično prezentirali, a za te radove, studenti su i simbolično novčano nagrađeni.

Ovogodišnji 7. ‘Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima’ završili su  prigodnim zahvalama  i darovima svim sudionicima znanstveno stručnog skupa. Nakon toga svi zajedno obišli su ‘Sobu Josipa Kozarca’ u Šumariji Lipovljani, uz pratnju voditelja Uprave šuma podružnice Zagreb, revirnika i upravitelja šumarije Lipovljani Dinka Hace, dipl.ing.šum. koji je ukratko opisao povijest i postav sobe. Većina sudionika zadržala se i na svečanoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u čast Dana općine Lipovljani.

Damir SMETKO