Nedavno zaređen križevački vladika Milan Stipić služio liturgiju u lipovljanskoj grkokatoličkoj župnoj crkvi

         Grkokatoličku župu sv. Ane u Lipovljanima, u nedjelju, 13. prosinca posjetio je mons. Milan Stipić, nedavno imenovani vladika Križevačke eparhije, kojoj pripada ova grkokatolička župa Lipovljani,  kao i mnogobrojne župe u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U zajedništvu s vjernicima održao je misno slavlje u lipovljanskoj župnoj crkvi povodom Marinja, župnog proštenja koji se veže uz Bezgrešno začeće Djevice Marije.

         Zbog provođenja epidemioloških mjera u župnoj crkvi bilo je svega 20-tak vjernika, uključujući u to i pjevače župnog zbora, a liturgiji su bili prisutni, među ostalim, Mihajlo Semenjuk, dosadašnji predsjednik Ukrajinske zajednice RH, Ivan Semenjuk, predsjednik Kulturnog prosvjetnog društva Ukrajinaca ‘Karpati’, Lipovljani i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

         Tijekom propovijedi biskup Milan Stipić, koji je i prošle godine služio liturgiju uz isti blagdan, ali tada kao apostolski upravitelj Križevačke grkokatoličke biskupije, govorio je o značaju Bezgrešnog začeće Djevice Marije. Njeno rođenje u obitelji roditelja Jaokima i Ane, koji nisu okrenuli srce od Boga, bilo je početak božjeg nauma da nam pošalje svog sina i otkupitelja Isusa Krista. Stoga  je pozvao  vjernike da i danas, u teškim vremenima, ne prestanu vjerovati jer i po  ovom primjeru znamo da će Bog stati uz nas.

         Kako nije održano uobičajeno župno druženje, nakon misnog slavlja, vladika Milan Stipić zahvalio je svim vjernicima što su se i u vremenu epidemije odlučili doći na bogoslužje. Zahvalio je i Nikoli Horvatu, načelniku općine Lipovljani, koji podržava rad pripadnika ukrajinske zajednice na području općine Lipovljani. Kako bi zahvalio vjernicima ove lipovljanske župe, kad završi opasnost od trenutne virusne pandemije, vladika Milan Stipić pozvao je sve vjernike grkokatoličke župe Lipovljani da hodočaste u Križevce, da budu njegovi gosti u katedrali Presvete Trojice i na zajedničkom druženju u srcu eparhije.

         Također je izvijestio prisutne vjernike da je njihov župnik Igor Fedešin – Grahovac doživio nesreću, u kojoj mu je izgorjela kuća u Zagrebu, u noći od subote na nedjelju, no da nema ljudskih žrtava, pa da zato nije mogao biti prisutan na ovogodišnjem proštenju lipovljanske grkokatoličke župe sv. Ane.

Damir SMETKO