NASTAVLJEN NIZ VELIKOG ODAZIVA NA AKCIJU DARIVANJA KRVI

Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi održana je u Lipovljanima, već u petak, 3. siječnja, u okviru trodnevne akcije darivanja krvi, koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Novska, na području Jasenovca, Novske i Lipovljana. Odaziv na akcije darivanja krvi u Lipovljanima konstantno je dobar već niz godina, pa je tako bilo i ovog puta.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 
Za potrebe Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba, u Lipovljanima je odmah na početku ove godine prikupljeno 69 doza krvi, a na akciju se odazvalo 85 davatelja. No, zbog nekih zdravstvenih poteškoća na kontrolnom pregledu utvrđeno je da krv ovog puta ne može dati 16 osoba.

Višesatno darivanje krvi u niz zadnjih akcija organizira se u Vatrogasnom domu

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

DVD-a Lipovljani, gdje je u dvorani na katu postavljeno 6 ležaljki na kojima davatelji daruju krv. Ležaljke su gotovo stalno popunjene, a darivatelje čeka ekipa zdravstvenih radnika, prije davanja krvi, kako bi obavila kontrolni pregled. Nakon darivanja krvi, darivatelje čeka i ekipa volontera Crvenog križa koja ih počasti pićem i zakuskom.
U prvoj ovogodišnjoj akciji bilo je davatelja koji su 100 i više puta dali krv, no ipak je sve više mlađih davatelja, koji razumiju humanitarnu potrebu darivanja krvi. Također, i sve više žena se odlučuje darivati krv, ističu u Gradskom društvu Crvenog križa Novska,

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

koje 4 puta godišnje organizira dobrovoljno darivanje krvi.
Prikupljenih 69 doza krvi, na istoj je razini prikupljenog broja doza krvi u odnosu na prošlu godinu, a to znači da će se, zajedno s akcijama u Novskoj i Jasenovcu, dostići, a možda i premašiti izvrstan rezultat od 1.089 doza krvi prikupljenih u 4 akcije tijekom 2013. godine na području Novske, Jasenovca i Lipovljana.

Slijedeća akcija DDK organizirat će se početkom travnja ove godine.     (D. SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA