NAJMLAĐI PLESAČI ‘KARPATA’ ZAPLESALI, GOSTI ZAPJEVALI, A PJESNICI RECITIRALI NA SKUPŠTINI ČEŠKE BESEDE

Bogat, dug, ali raznovrstan kulturni program izveden je u okviru redovne godišnje i izborne Skupštine Česke besede općine Lipovljani, u subotu, 23. veljače u Društvenom domu u Lipovljanima. Pjevalo se, plesalo, ali i recitiralo stihove, sve s ciljem pokazati bogatstvo kulture nacionalnih manjina, koju njeguju pripadnici manjinske zajednice  u Hrvatskoj.

Kulturni program, uz redovnu Skupštinu, otvorile su članice pjevačkog zbora ‘Lepeza’, koje uspješno rade i nastupaju u okviru Češke besede općine Lipovljani.

Nakon nekoliko čeških pjesama, po prvi puta se mogao vidjeti i nastup dječje plesne skupine učenika Područne škole iz susjedne Nove Subocke, koji uče češki jezik, a predaje im ga učiteljica Dana Stakorova. Zajedno s njima zaplesala je i ona, jer kroz pjesmu i ples lakše djeca uče svaki jezik.

Već dobrano uvježbani, na Skupštini Češke besede, nastupili su i najmlađi plesači ‘Karpata’ – Kulturno-prosvjetnog društva Ukrajinaca iz Lipovljana. Otplesali su poznati Kozačok, i time vratili nastup plesačima Češke besede, za njihov nastup na godišnjoj Skupštini ‘Karpata’.

U goste lipovljanskoj Češkoj besedi došli su i susjedi iz Nove Gradiške. Mješoviti zbor Česke besede Nove Gradiške i okolice zapjevao je nekoliko čeških pjesama, ali i domaću ‘Slavoniju’, kako bi zahvalili regiji koja je primila i pružila život njihovim precima.

Svojem članstvu pokazala se i plesna skupina ČB općine Lipovljani, s dio čeških plesova s kojima nastupaju u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sistem nastupa: red pjesme, red plesa, nastavila je s češkim i bosanskim pjesmama i pjevačka družina Češke besede Banja Luka. Uz gitare, otpjevali su više čeških pjesama, ali i poznatu sevdalinku: ‘Od kako je Banjaluka nastala …’

  Na kraju prigodnog programa, a prije same godišnje Skupštine, prisutnim članovima i gostima Češke besede općine Lipovljani, svoje pjesme čitali su: Blažena Matijašević i Katarina Jaić Čanić iz Nove Gradiške i Mirko Knjižek, član Češke besede općine Lipovljani. Čitali su svoje pjesme i na hrvatskom, i na češkom, za što su nagrađeni dugim pljeskom.

Damir SMETKO