Nagrađeni najčitači lipovljanske knjižnice na likovno-dramskoj večeri MH

         Ogranak Matice hrvatske Lipovljani priredio je u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, u srijedu, 13. studenog, likovno-dramsku večer za svoje članove. Tijekom programa nagrađeni su i najčitači lipovljanske knjižnice, prigodnim poklonima, uglavnom izdanjima Matice hrvatske.

         Okupljene članove i goste, na početku likovno-dramske večeri, pozdravila je Melita Lenička, predsjednica Ogranka MH u Lipovljanima. Najprije je predstavila autorice manje likovne izložbe, koje su za ovu, likovnu-dramsku večer izložile desetak radova. Na ovogodišnjoj večeri Matice hrvatske u Lipovljanima svoje likovne radove izložile su Zdenka Grgurić iz Kraljeve Velike i Andreja Bogatić, rođena Hepner iz Lipovljana, koja sada živi u Novskoj.

          Gosti likovno-dramske večeri u Lipovljanima bili su ‘Beskućnici’ iz Kutine. Nakon predstavljanja autorica likovne izložbe, ‘Beskućnici’ su odigrali prvu jednočinku ‘Lutrija iznenađenja’, autora Ante Juretića, kojoj su se prisutni posjetitelji dobro nasmijali.

         Na večeri Matice hrvatske, uz završetak ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige, nagrađeni su najčitači, ujednoi najmlađi članovi Knjižnice i čitaonice u Lipovljanima. Melita Lenička podijelila je tri prigodna poklona za troje najčitača, odnosno najčitateljice tijekom ove godine. Poklone su dobile: Stefani Dlouhi, Anamarija Zohil i Nadia Kravčuk.

         U pjesničkom djelu večeri, okupljenim članovima Matice hrvatske, svojim literarnim uradcima predstavile su se dvije pjesnikinje Ljubica Stublija i Željka Uhitil. Svaka od njih pročitala je nekoliko svojih novih radova. I, dok Ljubica Stublija iza sebe ima tiskanu zbirku pjesama, Željka Uhitil iz Lipovljana, među literatima, pojavila se tek nedavno jer intenzivno piše tek od početka ove godine. Ipak, nema dana da ne napiše novi literarni rad. Piše moderno, slobodnim stihom, a objavljuje na društvenim mrežama, i vrlo brzo ima povratnu informaciju, sud i komentare o novoj pjesmi. Tek očekuje tiskanje svoje prve zbirke pjesama, a pročitanim radovima bili su zadovoljni i prisutni na likovno-dramskoj večeri.  

         Nakon novih literarnih radova, nagrađene najčitateljice, odabrale su sliku ‘Ribice’, Zdenke Grgurić, kao najbolje izložen likovni rad na ovoj izložbi Ogranka MH u Lipovljanima, za što je autorica pohvaljena.

         Članovi glumačke grupe ‘Beskućnici’, Marija Troha i Ivan Masnec, potom su odigrali još jednu jednočinku Ante Juretića pod nazivom ‘Što je pisac htio ukrasti’. U 10-tak minuta dobre igre, gledatelji su mogli saznati za sve jade i problema urednika izdavačke kuće i neshvaćenog pisca, plagijatora romana ‘Rat i mir’.

         Likovno-dramska večer Ogranka Matice hrvatske u Lipovljanima, završila je čitanjem poezije i zajedničkim druženjem, te razgovorima o novim akcijama članova Ogranka Matice hrvatske.

Ogranak Matice hrvatske Lipovljani obilježio je Mjesec hrvatske knjige u srijedu, 13. studenog  još jednom akcijom, i to donacijom knjiga za čekaonicu Doma zdravlja u Lipovljanima. Članice Matice hrvatske, Melita Lenička i Nevenka Zorić uručile su košaru s knjigama, medicinskoj sestri lipovljanskog Doma zdravlja s uvjerenjem da je uvijek dobro i korisno čitati, pa tako kvalitetnije iskoristiti vrijeme koje provedemo u čekaonici, čekajući na red kod liječnika. U košari su se našla izdanja Matice hrvatske, ali i mnoge druge knjige, i novine. U lipovljanskom Ogranku Matice hrvatske nadaju se da će ovako dostupnu literaturu Lipovljanci rado čitati u Domu zdravlja.

Damir SMETKO, Melita LENIČKA