NAČELNIK OPĆINE LIPOVLJANI NIKOLA HORVAT OBIŠAO RADOVE ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE I SPORTSKE DVORANE

Građevinski radovi na energetskoj obnovi i toplinskom  poboljšanju zgrade Osnovne škole i sportske dvorane u Lipovljanima, započeli su zadnjih dana studenog mjeseca prošle godine. Nakon dvomjesečnog izvođenja radova, zgradu sportske dvorane i škole, u utorak, 5. veljače obišao je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, u pratnji Mirjane Faltis, ravnateljice Osnovne škole.

U projekt energetske obnove, vrijedan više od 6,5 milijuna kuna, Općina Lipovljani iz svog proračuna izdvaja značajnih 300.000 kuna, no važno joj je i da se učenička nastava djece s lipovljanskog područja odvija pravovremeno, bez poteškoća i kvalitetno. U sportskoj dvorani održavaju se i drugi sportski sadržaji, osim nastave tjelesnog odgoja, pa je i velika zainteresiranost za odličnu obnovu, kvalitetnu opremljenost i bolju energetsku učinkovitost sportske dvorane.

Ugovor o ulasku zgrade Osnovne škole i sportske dvorane u Lipovljanima, u projekt poboljšanja energetske učinkovitosti, potpisan je prije gotovo 3 godine, među prvima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Nakon izrade projekta obnove, Sisačko-moslavačka županija kao investitor, raspisala je natječaj koji je poništen. Tek nakon ponovljenog natječaja izabran je izvođač radova, poduzeće SLU-KOM iz Kutine. Ugovor o radovima potpisan je početkom listopada, a nakon pripreme radova, oni su krenuli krajem studenog. Zbog zimskog vremena, teško je očekivati da će radovi bit završeni u roku, do sredine ožujka, ali ravnateljica škole Mirjana Faltis, očekuje da bi radovi mogli bili gotovi do početka svibnja.

Na sportskoj dvorani u tijeku je izmjena stolarije, odnosno postavljanje novih prozora, dok je rasvjeta dvorane već izmijenjena, i kompletno dovršena. Dosta će radova biti na podu dvorane, koji se kompletno mijenja, kao i toplinska izolacija zidova. Radovi na zapadnom krilu škole već su uvelike odmakli, zamijenjen je i crijep na krovu, pa predstoje jednaki radovi i na istočnom krilu školske zgrade.

Osim građevinskih radova, škola će ubuduće imati sunčanu elektranu fotonaponskog sustava na krovu zgrade, pa slijedi postavljanje elektrane i solarnog grijanja. Energetska obnova zgrade podrazumijeva i postavljanje novog pročelja, odnosno nove fasade na zgradu škole i sportske dvorane, što se je započelo raditi.

Radovi na obnovi energetske učinkovitosti zgrade Osnovne škole i sportske dvorane u Lipovljanima ukupne su vrijednosti 6.730.000 kuna. Taj projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj, s bespovratnim sredstvima u iznosu od 3.173.000 kuna. Nastava za učenike teče uobičajeno, a satove tjelesnog odgoja održavaju u predvorju škole.

Damir SMETKO