NA ‘UKRAJNISKOJ VEČERI PJESME I PLESA’ U LIPOVLJANIMA NASTUPILA JE I LESJA GORLICKI IZ UKRAJINE

Tradicionalnu kulturnu priredbu u Lipovljanima, ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, članovi KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana ove su godine održali u subotu, 6. listopada. Obilježio ju je nastup Lesje Gorlicki, cijenjene mlade pjevačice iz Ukrajine, koja izvodi lemkivske i ukrajinske narodne pjesme.

                ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’, u Društvenom domu u Lipovljanima, otvorili su pjevači domaćeg društva ‘Karpati’ koji zbornim pjevanjem čuvaju pjesme i jezik svojih predaka. Zajedno sa zborom, jednu pjesmu kao solista otpjevao je i Ivica Ardan, član zbora. Plesači ‘Karpata’ otplesali su Kozačok, i još dugo bi trebali promicati ukrajinske plesove, kao članovi ‘Karpata’.

                Kao gosti ukrajinske večeri nastupili su članovi mlade Udruge Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača. Članovi ‘Karpata’ već su kod njih gostovali, pa je njihovim nastupom u Lipovljanima suradnja ponovo potvrđena.

                Na ukrajinskoj večeri nastupili su još i članovi ukrajinske udruge ‘Taras Ševčenko’ iz Banja Luke, te članovi društva ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda. U dva navrata, tijekom večeri, na lipovljanskoj pozornici nastupila je, kao posebnost priredbe, i mlada, talentirana i cijenjena pjevačica Lesja Gorlicki, koja izvodi lemkivske i ukrajinske narodne pjesme. Bilo je to osvježenje priredbe za sve prisutne, a osim društava koja su nastupala, kao gosti na priredbi su bila i društva Ukrajinaca iz Vojvodine i Italije.

                Sve goste i izvođače, na početku priredbe, pozdravio je Ivan Semenjuk, predsjednik društva ‘Karpati’ i Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj. Svjetsku federaciju iseljenih Lemki  predstavila je Jaroslava Galik iz Ukrajine, a zahvalu za uspješan rad na očuvanju kulturne baštine i predstavljanje Lipovljana u Hrvatskoj i inozemstvu, uputio je Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani.

                Nakon dvosatnog programa, svi okupljeni su nastavili zajedničko druženje, uz večeru i ukrajinske pjesme. ‘Večer ukrajinske pjesme i plesa’ u Lipovljanima održana je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Šumarskog fakulteta, Općine Lipovljani i Ukrajinske zajednice RH.

Damir SMETKO