Na sjednici Općinskog vijeća prihvaćen rebalans općinskog proračuna

         Članovi Općinskog vijeća općine Lipovljani, u utorak, 16. lipnja, sastali su se na 23. redovnoj sjednici vijeća, na kojoj su raspravili 23 točke dnevnog reda. Sjednicu vijeća vodio je Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća, a na sjednici je, nakon dužeg vremena, bilo prisutno svih 13 vijećnika. Sjednica je održana, kao i prošla, uz mjere opreza i socijalne distance, zbog zaštite od koronovirusa.

         Nakon usvajanja zapisnika održan je aktualni sat, na kom je 5 vijećnika uputilo 7 pitanja, uglavnom, načelniku općine Nikoli Horvatu, ali i njegovoj zamjenici Ljiljani Tomić. Vijećnike je, među ostalim, zanimalo tko je poduzetnik koji želi ulagati u poduzetničku zonu, koliko se poduzetnika javilo na mjeru pomoći poduzetnicima u iznosu od 5 tisuća kuna, jesu li završeni radovi na izmjeni nove ekološke javne rasvjete, svrha postavljanja kamera u Kraljevoj Velikoj, i stanje poljskih puteva oko Zagrebačke ulice. Na postavljena pitanja vijećnici su odmah dobili i odgovore, no pri tome nije izostala ni ideološka rasprava između oporbenih vijećnika HDZ-a i čelništva općine, načelnika i predsjednika vijeća.

         Najvažnija točka ove, 23. sjednice bio je prvi rebalans općinskog proračuna u 2020. godini, u kojem su korigirani prihodi i rashodi, obzirom na višemjesečnu krizu s koronavirusom. Pad prihoda je očit u cijeloj zemlji, pa je tako zahvatio i proračun općine Lipovljani. Zato je, nakon pola godine, korigirana veličina općinskog proračuna za 400.000 kuna, odnosno smanjen je za 2% od planiranog iznosa. Proračun za 2020. godinu, izglasan u prosincu prošle godine planiran je u visini 19.852.218 kuna, a sad je smanjen za 401.268 kuna, pa nakon prvog rebalansa iznosi 19.450.950 kuna. I dalje daleko najviše nego ijedne godine do sada.

         Nakon obrazloženja Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani, rebalans ovogodišnjeg proračuna općine Lipovljani je usvojen, a nakon njega usvojeni su i izmjene i dopune programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture, socijalne skrbi, te javnih potreba u kulturi, sportu i obrazovanju, koje su vezane na izmjene općinskog proračuna.

         U nastavku sjednice usvojen je i godišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za prošlu godinu i izvještaj o Planu razvojnih programa za 2019. godinu. Također su prihvaćena i izvješća o izvršenju Programa izgradnje i održavanja komunalnih objekata u 2019. godini.

         Vijećnici su izglasali, odnosno produžili odluku o subvencioniranju prijevoza učenika srednje škola, s istim iznosima subvencija, kako je bilo i prošlih godina.

         Izglasana je i odluka da se drugu godinu za redom sufinanciraju udžbenici izbornih predmeta, radnih bilježnica i školskog pribora, za sve učenike osnovne škola na području općine Lipovljani, u idućoj školskoj godini 2020/21. Ove godine povećan je iznos, pa za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škola on iznosi 400 kuna, a za učenike od 5. do 8.razreda, iznos je 800 kuna. Roditelji će u općini Lipovljani dobiti potvrdu o iznosu potpore, s kojom će ići u knjižare, kao i prošle godine.

         Također, po prvi puta osigurana su sredstva za božićnice umirovljenicima s područja Općine Lipovljani, i to onima s primanjima do 2.500,00 kuna. Božićnice će biti u iznosu od 150 do 300 kuna.

Općinski vijećnici, bez veće rasprave, dali su suglasnost na Statut Narodne knjižnice i čitaonice u Lipovljanima, te na Plan upisa djece za iduću pedagošku godinu u Dječjem vrtiću ‘Iskrica’ u Lipovljanima. Prihvaćena su i financijska izvješća za rad u 2019. godini, i to Dječjeg vrtića Iskrica, Narodne knjižnice i čitaonice, Lipkom servisa i ‘LIP-KOM’-a.

         Na kraju ove 23. sjednice prihvaćen je Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Lipovljani i izglasan godišnji Plan zaštite od požara, koji nije mijenjan u odnosu na prošlu godinu.

Damir SMETKO