NA SJEDNICI OPĆINSKOG VIJEĆA IZNESEN PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2019. GODINU U VISINI 15,6 MILIJUNA KUNA

Predstavljanje proračuna općine Lipovljani za 2019. godinu bila je glavna tema na sjednici Općinskog vijeća općine Lipovljani, koja je održana u srijedu, 14. studenog. Tim predstavljanjem prijedloga proračuna za iduću godinu, otvorena je javna rasprava u kojoj svi građani općine Lipovljani mogu dostaviti primjedbe i svoje prijedloge za proračun u idućoj godini.

                Sjednica je, inače, započela predlaganjem izmjena u dnevnom redu, a i ova 12. sjednica vijeća održana je pod vodstvom Tomislava Lukšića, predsjednika Općinskog vijeća. Nakon usvajanja dnevnog reda, vijeće je dobilo novu vijećnicu – Nevenku Zorić iz Krivaja, koja je na toj dužnosti zamijenila Domagoja Budimira, izabranog vijećnika s liste HDZ-a, a koji je svoj mandat vijećnika 26. rujna stavio u mirovanje pismenim putem.

                Nakon što je Mandatno povjerenstvo izvijestilo o tome vijeće, Neveka Zorić prisegnula je na rad u vijeću i potpisala prisegu, kao i svi vijećnici do sada. 

                Poslije toga, održan je dugačak aktualni sat u kom je 7 vijećnika uputilo 14 usmenih i 2 pismena pitanja. Sva pitanja odnose se na zanimanje za rješavanje komunalne infrastrukture ili rad općinskih ustanova, a na njih je odgovarao, uglavnom, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, a povremeno i Danijel Lenart, direktor ‘Lipkom servisa’.

                Najvažnija točka, predstavljanje općinskog proračuna za 2019. godinu, bila je i najduža na sjednici. Općinski načelnik Nikola Horvat, kojem je to i obveza, pripremio je općinski proračun za iduću godinu u visini od 15  milijuna i 605 tisuća kuna, a prihode, i posebno rashode, kroz programe i očekivana sufinanciranja, detaljno je obrazložio vijećnicima.

Iako se rasprava tek očekuje, kao i eventualni prijedlozi izmjena proračuna, Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća dozvolio je raspravu odmah nakon izlaganja proračuna. To su iskoristile oporbene vijećnice da se okome na prijedlog budućeg proračuna, i bez detaljne analize, proglase proračun neambicioznim i ne razvojnim. Rasprava je bila zanimljiva, a u pojedinim trenucima, čak je bilo prozivanja i uvreda, i na osobnoj razini, posebno načelnika Nikole Horvata, što se inače ne događa na sjednicama Općinskog vijeća u Lipovljanima, u 25 godina postojanja općine Lipovljani i Općinskog vijeća.

                Kad je na većinu oporbenih, HDZ-ovskih primjedbi, odgovorio Nikola Horvat, općinski načelnik, zaključeno je kako će javna rasprava pokazati treba li, ili ne, ovakav prijedlog mijenjati, a donošenje proračuna općine Lipovljani očekuje se za mjesec dana na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća.

                Na kraju sjednice donesene su odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade, odluka o dodjeli studentskih stipendija i odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt ‘Izgradnje ograde oko novog groblja u Piljenicama’.

Damir SMETKO