Na Opekama svečano otkrivena spomen ploča sveučilišnom profesoru, šumarskom znanstveniku i stručnjaku Branimiru Prpiću

U petak, 27. lipnja 2014., u organizaciji Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na ulazu objekta  Šumarskog fakulteta na Opekama, svečano je otkrivena spomen ploča hrvatskom šumarskom stručnjaku, znanstveniku neupitna ugleda i autoriteta, profesoru Branimiru Prpiću. Uz prigodu dana Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog fakulteta, na kojemu je profesor djelovao, uz prisustvo brojnih uzvanika, stručnjaka,  profesora i akademika te profesorove sestre, supruge i unuka, ploču je otkrio profesorov sin Jasen Prpić i dekan Šumarskog fakulteta prof.dr.sc. Milan Oršanić.

KPrvo zaposlenje profesoru Prpiću, nakon što je diplomirao 1954. godine bilo je upravo u ovdje, u Lipovljanima. Tada, kao dipl.ing.šumarstva počinje raditi u šumariji Lipovljani, a za šumske ekosustave ovoga kraja i nastavno-pokusni šumski objekt ‘Lipovljani’ Šumarskog fakulteta, ostaje vezan gotovo tijekom cijelog radnog vijeka.

Profesor Branimir prpić nezaobilazna je znanstvena i stručna vertikala hrvatskog šumarstva, priznatog međunarodnog ugleda. Seriozan profesor, omiljen među studentima i kolegama iz akademskog kruga, omiljen među mlađim kolegama i oslonac djelatnicima u praksi. Od 1958. godine profesor Prpić obnašao je sve dužnosti na fakultetu, od predstojnika zavoda do dekana. Izabran je u sva nastavna zvanja, od docenta do sveučilišnog profesora i profesora emeritusa. Godine 1992. Sveučilište u Zvolenu u Slovačkoj dodjeljuje mu počasni doktorat znanosti. Djelovao je u brojnim međunarodnim timovima, surađivao s njemačkim šumarskim stručnjacima, radio u tehničkoj visokoj školi u Zurichu. Bio je predsjednik hrvatskog šumarskog društva, dugogodišnji urednik šumarskog lista, član i predsjednik brojnih povjerenstava i organizacija…  Dobitnik je državne nagrade za znanost za životno djelo. Umro je 2012.godine u 85. godini života.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAUz riječi hvale kao velikom čovjeku, profesoru i prijatelju, sve je to spomenuo dekan, profesor Milan Oršanić prigodom otkrivanja ploče.

Kratko izlaganje o povijesti Šumarskog fakulteta od 1860. godine, o Zavodu za uzgajanje šuma i djelovanju profesora Prpića iznesao je predstojnik zavoda prof.dr.sc. Nikola Pernar.

KDogađaju su prisustvovali  načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar dipl.oec. i zamjenik načelnika Tomislav Lukšić dipl.ing.šum. te ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani Mirjana Faltis. Profesor Prpić, svojim je djelovanjem pronio ime Lipovljana i lipovljanskih šuma na međunarodnoj razini, a sudjelovao je i na znanstvenim okruglim stolovima ‘Lipovljanskih susreta’ 80-tih godina. Na svemu tome i ovome događaju smo izrazito zahvalni i ponosni. U obraćanju prisutnima i riječima dobrodošlice na područje Općine Lipovljani, sve je to spomenuo načelnik Mario Ribar te istakao izvrsnu suradnju  Općine Lipovljani i Šumarskog fakulteta.

Događaj su uveličali i članovi MPZ ‘Lira’ iz Lipovljana. Nakon prigodnih obraćanja i otkrivenja, otpjevali su Hrvatsku himnu te pjesmu “Oj Petrinjske uske staze“ koju je profesor Branimir Prpić volio i rado slušao. (T.L)

 

K

 

8-opeke (4) 9-opeke (8) 6-opeke (9) 7-opeke (1)