NA NATJECANJU ŠUMARSKIH RADNIKA SJEKAČA PRVU NAGRADU OSVOJIO SINIŠA VARGA

Siniša Varga iz Hrvatske, pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja šumarskih radnika sjekača održanog trećeg dana u okviru sportskog programa „Lipovljanskih susreta 2017“.

Natjecanje šumarskih radnika sjekača održava se drugu godinu za redom na „Susretima“ pod pokroviteljstvom poduzeća Hrvatske šume d.o.o., a na inicijativu Općine Lipovljani, vodstva sjekačke reprezentacije Republike Hrvatske, zaposlenika šumarije Lipovljani i uprave Hrvatskih šuma d.o.o.

Ove godine na natjecanju sudjelovalo je 8 sudionika od kojih su 5 natjecatelja iz Hrvatske i tri iz susjedne Slovenije.

Natjecali su se pojedinačno u 5 disciplina: Okretanje vodilice, Kombinirani prerez, Precizan prerez na podlozi, Obaranje stabla i Kresanje grana.

Najuspješniji pojedinačno bio je Siniša Varga koji je ukupno osvojio 1643 boda. Kako se Varga u istoj disciplini već proslavio na svjetskom natjecanju sjekača u Bjelorusiji 2012. godine, pomalo je bilo za očekivati da će taj uspjeh ponoviti i na asfaltnom lipovljanskom igralištu gdje se održavalo spomenuto natjecanje.

Drugo mjesto osvojio je natjecatelj Predrag Šolaja s 1628 boda, a treće natjecatelj gostujuće slovenske ekipe Robert Čuk s 1602 boda.

Ekipno je na Lipovljanskim susretima, ukupno 4750 bodova osvojila gostujuća ekipa iz Republike Slovenije koja nosi titulu prvaka Europe, dok je Hrvatska sjekačka reprezentacija osvojila 4691 bod.

Pehare i medalje pobjednicima te zahvalnice za sudjelovanje svim natjecateljima, svečano su uručili Predsjednik Općinskog vijeća Općine Lipovljani Tomislav Lukšić, zamjenica načelnika Ljiljana Tomić te Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma podružnice Zagreb – predstavnik poduzeća Hrvatske šume d.o.o.

Da natjecanje protekne po pravilima stručno su pazila petorica sudaca, diplomiranih inženjera i šumarskih tehničara. Rezultate je prikupljao i objedinio Sandrino Rac , voditelj sjekačke reprezentacije RH, dok su u pripremi i organizaciji natjecanja sudjelovali radnici šumarije s upraviteljem Dinkom Haceom, Matom Mijadžikovićem, trenerom ekipe sjekača UŠP Zagreb i Damirom Miškulinom, voditeljem Uprave šuma, podružnice Zagreb ujedno i  predstavnikom poduzeća Hrvatske šume d.o.o.

Hrvatska sjekačka ekipa ponovo će odmjeriti snage sa slovenskim kolegama na Danima hrvatskog šumarstva u Našicama 9. kolovoza na svjetskim kvalifikacijama. Do tada će se pripremati pod budnim okom entuzijastičnog trenera Mate Mijadžikovića.

Natjecanje šumara sjekača, promovira bogatu tradiciju šumarstva u Općini Lipovljani, Hrvatsko šumarstvo općenito, ali i vrijedne i uspješne radnike sjekače , Hrvatske predstavnike koji su često postizali značajne rezultate na svjetskim prvenstvima, a s ponosom se može istaknuti i zanimljivost kako su većina njih zaposlenici šumarije Lipovljani.

Sa sigurnošću se može potvrditi kako su već pokrenuti razgovori o organizaciji natjecanja za sljedeću godinu, a želja je da ovo natjecanje postane tradicija na „Lipovljanskim susretima“ i u budućnosti.

Martina Prochazka Kovačić