Na munti u Kraljevoj Velikoj najviše je bilo pijevaca i pataka

         U crkvi sv. Antuna u Kraljevoj Velikoj, u petak, 17. siječnja proslavljeno je još jedno Antunovo. Misno slavlje vodio je Ivan Rončević, kapelan župe sv. Luke iz Novske, uz suvoditelja Tomislava Pavlovića, župnika domaće, lipovljanske župe. Nakon misnog slavlja, u cintoru crkve, održana je tradicionalna munta životinja.

         Životinje, koje su donesene na dar, po završetku misnog slavlja župnik Tomislav Pavlović blagoslovio je, kao i njihove darivatelje, nakon čega je započela još jedna munta, vrlo rijetki običaj javne licitacije darivanih životinja. Ove godine darivano je jedno prase i jedan zec, nekoliko pataka i 20-tak pijevaca i kokoši, pa javna licitacija nije dugo trajala.

         Muntu, odnosno javnu licitaciju životinja, vodio je Joza Kovačević, od prošle godine i predsjednik Mjesnog odbora Kraljeva Velika, koji munta životinje nekoliko posljednjih godine. Kao i obično, izlicitirane cijene nisu velike, a sav prihod ide u korist i za uređenje crkve u Kraljevoj Velikoj. Tako se par pijevaca mogao kupiti za 40 ili 50 kuna, patke za 50 i 60 kuma, a tek je prase prodano za nešto više od 500 kuna.

         Na žalost, svake godine je, čini se, sve manje životinja, ali i njihovih kupaca. Negativna kretanja u društvu, tako se ogledaju i na ovakvom, tradicijskom običaju.  Još samo prije 20-tak godina darivano je puno više životinja. Na munti se moglo kupiti više komada prasadi, janjci, guske, pure, kunići, ukrasni pjetlići … 

         No, gašenjem poljoprivredne proizvodnje, zapuštanjem sela, iseljavanjem mladih i odlaskom u inozemstvo, u opasnost od nestanka dolaze i tradicije. Poput ove, munte u Kraljevoj Velikoj, vrlo rijetkog, ali korisnog i zanimljivog običaja obilježavanja blagdan sv. Antuna.

         Sve hodočasnike, prisutne ovogodišnjem misnom slavlju u Kraljevoj Velikoj, žene su i ove godine počastile kolačima i kuhanim vinom, odnosno kuhanim čajem, pa su svi, koji su došli u Kraljevu Veliku mogli lijepo i zanimljivo provesti blagdan zimskog Antunova.

Damir SMETKO