NA MIMOHODU I POZORNICI ‘LIPOVLJANSKIH SUSRETA 2014.’ POKAZANA BAŠTINA 7 NACIONALNIH MANJINA U HRVATSKOJ, ALI I HRVATA U SLOVAČKOJ

Na ‘Lipovljanskim susretima’, kulturnoj manifestaciji nacionalnih manjina koje žive u Republici Hrvatskoj, mimohod društava nacionalnih manjina i njihov nastup na središnjoj pozornici, centralni su dio programa. Svake godine mimohod društava koji nastupaju u Lipovljanima započinje kod Grkokatoličke župne crkve sv. Ane, a nakon prolaska kroz centar Lipovljana, mimohod završava kod središnje pozornice, na kojoj nakon svečanog otvorenja ‘Lipovljanskih susreta’, svako društvo, kroz pjesme, ples i glazbu, pokazuje dio kulturne baštine svoje nacionalne manjine.

03-IMG_7217                Na ‘Lipovljanskim susretima 2014.’, središnji dio programa održan je u subotu, 23. kolovoza. Iako je kiša prijetila mimohodu, on je održan po planu kroz centar Lipovljana, uz pratnju brojnih posjetitelja i ljubitelja folklorne baštine. Pozornica na otvorenom, uvijek je trg ispred katoličke župne crkve, na kom društva izvode kraće nastupe za posjetitelje i tako im najavljuju svoj program na centralnoj pozornici ‘Susreta’. Tako je bilo i ove godine.

Nakon toga društva su se prošetala kroz park, u kojem su bili i štandovi koji su posjetiteljima Lipovljana predstavljali dio kulturne, etnografske i gastronomske baštine pojedinih nacionalnih manjina. Na žalost, zbog kiše tijekom subote, neka dogovorena društva nacionalnih manjina odustala su od prezentiranje dijela svoje baštine na štandovima.

1-iz_zraka (16)Predstavnici svih društava koji su ove godine nastupala na ‘Lipovljanskim susretima’ bili su prisutni na svečanom otvorenju ‘Susreta’, nakon čega je započeo kulturno-umjetnički program. I ove godine vodio ga je Branko Uvodić, televizijski voditelj, a u najljepšem dijelu programa nastupilo je 7 društava iz Hrvatske i, ove godine po prvi puta, dva društva iz Slovačke, kao zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’.

2-iz_zraka (27)Kulturno umjetnički program ‘Susreta 2014.’

Nakon svečanog otvorenja ‘Lipovljanskih susreta 2014.’, koje je otvorio Aleksandar Tolnauer, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH,  Mješoviti pjevački zbor ‘Lira’ program je započeo pjesmom ‘Ponosim se Slavonijo s tobom’, koju je glazbeno obradio profesor Franjo Rodić. ‘Lira’ je osnovana prije 18 godina, broje 22 člana, a rade pod stručnim voditeljstvom profesora Rodića. Izvode duhovne i svjetovne pjesme na svim jezicima naroda i narodnosti koje obitavaju u Lipovljanima.

Odmah iz njih na pozornicu su došli članovi KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana. Članovi društva već 90 godina u Lipovljanima kontinuirano rade kao jezgro kulturnog života, a na ovogodišnjim ‘Susretima’ su se predstavili u potpuno novim nošnjama s novim slovačkim plesom ‘Kad se mi sretnemo’. Koreografiju su im, ovog ljeta, postavili Lubomir Macek i Eva Matijaškova, a glazbu je pripremio Anton Prša, svo troje iz Slovačke. Koreografiju je dalje uvježbao voditelj Tihomir Krmek, a glazbu voditelj svirača Franjo Rodić.

Pored koreografiranog hrvatskog folklora, članovi lipovljanske ‘Lipe’ u suradnji s Maticom slovačkom općine Lipovljani,  njeguju folklor slovačke nacionalne manjine za mlađe i starije, a prisutni su i na smotrama slovačkog folklora u Hrvatskoj i Slovačkoj.

Nakon domaćih društava, na središnju pozornicu ‘Lipovljanskih susreta 2014.’ došlo je društvo iz Končanice. Češka beseda Končanica osnovana je 1932. godine, s ciljem da putem pjesme i plesa očuvati jezik i kulturnu baštinu češkog naroda u tom kraju Hrvatske. U Besedi je aktivno šest skupina: tri plesne, dva orkestra i zbor.

Organizatori su ‘Dana češke kulture i gastronomije’, maskenbala, te zabava. Rado organiziraju druženja uz pjesmu i ples, isto tako rado se odazivaju na nastupe u Hrvatskoj i van granica naše domovine. Mlađa plesna skupina iz Končanice predstavila se plesom ‘Končenicka chasa’. Koreografiju je postavila Kristina Kvapil, a voditelj glazbe je Milivoj Častek.

Romsko kulturno umjetničko društvo Darda, osnovano je 2002. godine i prvo su registrirano Romsko kulturno umjetničko društvo na području istočne Hrvatske. Osnovni cilj im je njegovanje kulture tradicije i običaja baranjskih, ali i ostalih Roma. Pored toga djeluju na promoviranju kulturnih običaja i korištenju slobodnog vremena djece i mladih, broje 40 aktivnih članova, djeluju u dvije folklorne skupine. Bilježe brojne nastupe na mnogobrojnim smotrama folklora. Po drugi puta gosti su na ‘Lipovljanskim susretima’, a ove godine predstavili su se ‘Djevojačkim plesom’. Koreografiju je postavio Jovica Radosavljević.

Nakon nastupa Romkinja iz Darde, na pozornicu ‘Lipovljanskih susreta’ popeli su se članovi Bošnjačko kulturno umjetničkog društva ‘NUR’, Sisak, osnovanog 2005. godine. Oni su prvo bošnjačko kulturno umjetničko društvo na području Sisačko moslavačke županije.  Djeluje u predgrađu Željezare, naselja gdje žive brojni Bošnjaci. Društvo je u dosadašnjem radu imalo niz uspješnih gostovanja. Kruna dosadašnjeg rada svakako je 7-dnevno gostovanje u Bursi u Turskoj. Društvo je pokretač i organizator i Smotre bošnjačkih kulturno umjetničkih društava Hrvatske. Više od trećine društva su mladi članovi.

Stalni su gosti ‘Lipovljanskih susreta’, a ove godine predstavili su se ‘Igrama iz Sjeveroistočne Bosne’. Koreografiju je postavio Hajrudin Hadžić Hadžija, a voditelj glazbe im je Zijad Fuka.

Nakon predstavljanja slovačke, češke, romske i bošnjačke nacionalne manjine, na pozornici ‘Susreta’ predstavili su se i ovogodišnji predstavnici ukrajinske nacionalne manjine, UKPD ‘Ukrajina’ iz Slavonskog Broda.

Ovo prosvjetno društvo osnovano je 1979. godine. Djelovali su pri Radničkom kulturno umjetničkom društvu Slavonski Brod, današnji ‘Folklorni ansambl Broda’. Sve do 1993. godine rade pri KUD-u Ivan Senjuk Ujak, kada mijenjaju ime u Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo ‘Ukrajina’ koje i danas s ponosom nose. Sudionici su iznimno velikoj broja folklornih manifestacija u Hrvatskoj, a značajni su im nastupi van granica Hrvatske. Organizatori su brojnih manifestacija i dobitnici brojnih priznanja.

Društvo broji 93 člana, rade u folklornoj, pjevačkoj, likovnoj, te dramsko-recitatorskoj sekciji. Posjetiteljima ‘Lipovljanskih susreta 2014.’predstavili su se ‘Svatovskim običajem’, za koji su dobili dugotrajan i jak pljesak publike. Koreografiju običaja postavio je Ivica Kševi, a voditelj glazbene skupine je Josipa Hmilevski.

Pri kraju kulturno-umjetničkog programa nastupili su i članovi Mađarsko kulturno umjetničkog društva ‘Jankovci’ iz Starih Jankovaca.  Društvo je osnovano 1971. godine s ciljem očuvanja i njegovanja tradicijske kulture pripadnika mađarske nacionalne manjine među mještanima Starih Jankovaca. Domovinski rat prekinuo je rad društva, 1994. rad se obnavlja u progonstvu u Vinkovcima. Ostvarili su brojne nastupe diljem Hrvatske, te u inozemstvu. Od 2001. godine i sami su organizatori smotre folklora ‘Kolo u Villa Jenke’ u spomen na prvi pisani trag svog mjesta iz 1301. godine.

Na ‘Lipovljanskim susretima 2014’ su se predstavili mađarskim pjesmama i plesovima iz Starih Jankovaca. Voditelj i koreograf nastupa je Aleksandar Nović.

Nakon predstavljenih 7 nacionalnih manjina s društvima iz Hrvatske, po prvi puta su se, u okviru programa zemlje partnera ‘Lipovljanskih susreta’, održali nastupi društava iz inozemstva, iz Slovačke.

Najprije su nastupili članovi Puhačkog orkestara ‘Maguranka’ iz Kanijanka. Puhački orkestar  Magauranka osnovan je 1950. godine, a orkestar je osnovao rimokatolički svećenik Jozef Hanko, strastveni zaljubljenik u limenu glazbu. Maguranka je dobila naziv po planini Maguri koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.142 metra , uzdiže se iznad Kanijanke. Maguranka je sastavljena od mladih glazbenika i pjevača koji su studenti i profesori Umjetničke škole Bojnice i konzervatorija u Žilini, na Akademiji likovnih umjetnosti u Banskoj Bistrici i Visokoj muzičkoj školi u Bratislavi. Voditelj je poznati slovački skladatelj i aranžer Jozef Balaž mlađi.

Magurankin program se sastoji od slovačkih, čeških i moravskih narodnih pjesama, te djela poznatih slovačkih, čeških i moravskih skladatelja ( Hudec, Slabak, Gursky, Vacek, Vojvoda…) Izvode plesne i operne arije. Po drugi puta su nastupili u Lipovljanima. Dobitnici su brojnih nagrada. Uz autora Jozefa Balaža veže se 11 višestrukih nagrada slovačkog društva za zaštitu muzičkih autorskih prava za pjesmu ‘Za mene i za tebe’ kao najviše izvođenu pjesmu limene glazbe u Slovačkoj.

Iako je njihov nastup trajao duže nego nastupi društava, svojim nastupom su raspoložili publiku, koja im je često pljeskala.

Na kraju kulturno-umjetničkog programa ‘Lipovljanskih susreta 2014’ nastuili su članovi KUD-a ‘Chorvatanka’ iz Hrvatskog Groba u Slovačkoj. KUD ‘Chorvatanka’ osnovan je u ožujku 1989. godine. Od samih početaka drži ključnu poziciju u kulturnom životu Hrvatskog groba. Nastupaju u narodnim nošnjama koje ljubomorno čuvaju, a podsjećaju ih na njihovo porijeklo. Zahvaljujući dobroj suradnji i dugogodišnjem prijateljstvu Matice slovačke općine Lipovljani, Matice hrvatske Lipovljani i Kutina , KUD-a ‘Lipa’ i MPZ Lira, Chorvatanka je  na ‘Lipovljanskim susretima’ predstavila hrvatsku manjinu koja živi u Slovačkoj, pjevajući hrvatske pjesme i tako čuvajući kulturnu baštinu svojih predaka.

Posjetitelji ‘Lipovljanskih susreta 2014.’ tako su mogli uživati u pjesmama i plesovima pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, ali i Hrvata, kao pripadnika nacionalne manjine u Slovačkoj. Još jedna, nova dimenzija ‘Lipovljanskih susreta 2014.’

(Damir SMETKO)

FOTOGRAFIJE U GALERIJI

55-IMG_78353-iz_zraka (26)4-iz_zraka (15)5-iz_zraka (18)6-iz_zraka (21)