NA LIKOVNOJ KOLONIJI ”LISTOPADSKE BOJE LIPOVLJANA” SLIKALO VIŠE OD 30 SLIKARA

U oazi snažne i nepregledne hrastove šuma, na mjestu ljepote, mira i nadahnuća, i ove su jeseni zaljubljenici u kist i boje, uživali, i stvarali nova likovna djela. U subotu, 6. listopada, na Opekama je održana tradicionalna likovna kolonija ‘Listopadske boje Lipovljana’, koju je prije 7 godina pokrenuo Ivica Bilandžić, rođeni Kraljevčan, a već nekoliko zadnjih godina organizira je udruga ‘Slikari općine Lipovljani’, koju vodi predsjednica udruge Zdenka Kokolek, također iz obližnje Kraljeve Velike. 

‘Listopadska boje Lipovljana’ organizira se u suradnji s Općinom Lipovljani, Turističkom zajednicom općine Lipovljani’ i Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji gospodari Opekama. Ove godine sponzor je još i ‘Josipa’, obrt za proizvodnju slastica. Na Opekama se ove godine okupilo nešto više od 30 slikara amatera, koji žive na prostoru od Zagreba do Slavonskog Broda. Okupljanje je započelo već iza 9 sati ujutro, a uz zajednički doručak i zahvale domaćinu na pozivu, pale su i prve boje na platna budućih lijepih slika. 

Ove godine na likovnoj koloniji na Opekama sudjelovali su: Valerija Jelčić, Karmen Škaberna i Marija Keser iz Zagreba,

Dragan Šalić, Edina Šalić, Darko Polančec i Lucija Žegor iz Siska, Antun Premuž, Juro Marić i Nada Sanić iz Slavonskog Broda, Katarina Čanić, Irena Pavlović, Štefica Sigurnjak i Blažena Matijašević iz Nove Gradiške,  Evica Kraljić, Vesna Dumičić i Ljubica Talan iz Rešetara, Valentina Opić, Zlatko Žagar, Viacheslav Krivitski i Mirko Grgić iz Novske, Slavko Blažeković Kilača iz Lonje, i slikari udruge ‘SOL’: Snježana Delač, Božidar Delač, Dubravko Malleg, Vjekoslav Marenčić, Vesna Šepović, Ankica Kozić, Ivana Kozina, Nataša Tisaj, Štefica Oljača i Zdenka Kokolek.       

Više od 30 likovnih radova iznjedrila je ovogodišnja likovna kolonija na Opekama. Teme slika su različite, no najviše je naslikano pejzaža, mnogi inspirirani baš Opekama. Sunčano i toplo vrijeme poslužilo je slikare pa su mogli slikati u očuvanoj prirodi, na otvorenom, a likovnu koloniju obišao je i Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani. Pohvalno se izrazio o viđenom, o novonastalim likovnim radovima i organizaciji likovne kolonije.

I dok su se zadnje nanesene boje još sušile na platnima, općinski načelnik pozvao je slikare da i iduće godine dođu na ovu jaku likovnu koloniju. Svi su se okupili na zajedničkom ručku, a u znak sjećanja Zdenka Kokolek, je u ime ‘SOL’-a, podijelila svim slikarima pismene zahvalnice i uputila poziv na iduću koloniju na Opekama.

Damir SMETKO