NA GODIŠNJOJ SKUPŠTINI, POHVALJEN JE RAD ČLANOVA ‘KARPATA’, DRUŠTVA UKRAJINACA U LIPOVLJANIMA

                Dug je popis mjesta i manifestacija na kojima su članovi Kulturno prosvjetnog društva ‘Karpati’ iz Lipovljana lani nastupili sa svojim mješovitim zborom ili mladim plesačima, i tako pokazali baštinu svojih predaka doseljenih iz Ukrajine. Sva mjesta i manifestacije spomenute su u Izvještaju o radu ‘Karpata’ u 2018. godini, a na godišnjoj Skupštini podnio ga je Ivan Semenjuk, predsjednik društva.

                Redovna godišnja Skupština KPD ‘Karpati’, održana je u nedjelju, 10. veljače u Društvenom domu, a vodio ju je Ivan Semenjuk, uz članove voditeljstva Emilom Ovadom i Ankicom Mrkša.

Nakon otvorenja Skupštine i izvješća o radu, podnijeto je i financijsko poslovanje udruge, a pročitala ga je učiteljica Ljilja Jancetić. U protekloj godini ostvarili su ukupni prihod od 85.659 kuna, za ostvarivanje svojih programa. Najviše novca, utrošili su za usluge prijevoza, a ukupni troškovi rada u prošloj godini iznose 73.747 kuna. Najviše prihoda ostvarili su od Savjeta za nacionalne manjine RH, ukupno 47.200 kuna i od Općine Lipovljani, ukupno 12.500 kuna. Ivica Ardan, u ime Nadzornog obora, potvrdio je da su sredstva trošena zakonski, pa su članovi ‘Karpata’ usvojili izvješća o radu i financijskom poslovanju tijekom 2018. godine.

                Skupštini su predočeni i Plan rada za ovu godinu i Plan financijskog poslovanja tijekom 2019. godine, kojim su predviđeni prihodi od 102.000 kuna. Njime su predviđena putovanja u Poljsku, Rumunjsku, Sremsku Mitrovicu i Devetinu u Bosni i Hercegovini, te niz nastupa u Hrvatskoj i ostvarenja programa u Lipovljanima.

-Godinama ‘Karpati’, društvo Ukrajinaca u Lipovljanima, provodi važne programe u Lipovljanima i predstavljaju Lipovljane u Hrvatskoj, ali i u Europi, i zbog toga zahvaljujemo svim članovima društva na svom žrtvovanju za društvo – rekao je, među ostalim, Nikola Horvat, načelni općine Lipovljani, na Skupštini KPD ‘Karpati’. Naglasio je i njihovo angažiranje tijekom manifestacija u Lipovljanima, posebno ‘Lipovljanskih susreta’, pa će Općina Lipovljani i ubuduće podržavati rad ovog društva, a posebno aktivnosti na očuvanju jezika i kulture sve malobrojnijih, na žalost, pripadnika ukrajinske zajednice.

Na odličnom i bogatom radu Lipovljancima je čestitao i Mihajlo Semenjuk, predsjednik Ukrajinske zajednice RH, naglasivši kako se u Lipovljanima godinama ozbiljno i uporno radi na očuvanju ukrajinske kulturne baštine.

Nakon održane Skupštine nastavljeno je zajedničko druženje, a prije večere, prisutnim članovima ‘Karpata’ i njihovim gostima, kratko se obratio i otac Igor Grahovac Fedešin, pohvalom na rad društva i zajedničkom molitvom. Članovi društva na početku Skupštine  zapjevali su i zaplesali, a tom kratkom programu pridružili su se i članovi Češke besede općine Lipovljani.

Damir SMETKO