NA DANU ČEŠKE KULTURE U LIPOVLJANIMA GOVORILO SE O PIVU I ČEŠKIM GRADOVIMA POD ZAŠTITOM UNESCO-a

U okviru obilježavanja 10. obljetnice obnovljenog rada Češke besede općine Lipovljani, održan je i Dan češke kulture. Za članove Besede i njihove goste, u vijećnici općine Lipovljani, u subotu, 29. studenog, članovi Besede izveli su kraći program, a priređena su i dva stručna predavanja vezana uz češku kulturu.

Dan češke kulture (Den české kultury) otvorio je Mirko Knjižek, predsjednik Češke besede općine Lipovljani. Pozdravio je prisutne članove i njihove goste, a prvi je u programu nastupio gitarist Jakov Hrmo. Odsvirao je prigodnu skladbu, a iza njega je nastupila članica Iva Skoko, koja je svirala prisutnima na flauti.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Predavanje o pivu, njegovom nastanku, sastavu ovog ljubljenog i najrasprostranjenijeg pića na svijetu, te kvaliteti piva za konzumiranje i njegovoj dostupnosti govorio je Mato Peić, novinar ‘Jednote’ iz Daruvara. Uz predavanje mogla se pogledati i izložba crteža o pivu ‘Nacrtaj mi krigle’, a moglo se i kušati pivo Daruvarske pivovare, koje za ovu prigodu nije bilo filtrirano niti pasterizirano.

Po završetku predavanja o pivu nastupila je Ženska vokalna skupina ‘Ive’ iz Ivanić Grada, a potom je obrazovno predavanje o gradovima Češke pod zaštitom UNESCO-a održao prof. Ludĕk Korbel iz Praga. Na fotografijama je pokazao ljepotu i posebnosti pojedinih gradova, a neke od njih posjetili su, u proteklih 10 godina obnovljenog rada, i članovi Češke besede općine Lipovljani, na svojim studijskim putovanjima ili nastupima.

Dan češke kulture u Lipovljanima završio je nastupom tročlane obitelji Kukić iz Lipika koji su izveli više hrvatskih i čeških pjesama, te kratkim druženjem, nakon čega je održano obilježavanje 10. obljetnice obnovljenog rada Češke besede općine Lipovljani.            (Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA