Na ‘Danima slovačke kulture u Lipovljanima’ poklonjena dva glazbena instrumenta mladim glazbenicima

         Uvodnim izlaganjem o programu Dana kulture, njenim izvođačima i ciljevima prezentiranja kulturnih i drugih sadržaja, na otvaranju Dana slovačke kulture u Lipovljanima 2020 ( Dni slovenskej kultúry v Lipovl’anoch ), u subotu, 24. listopada govorio je Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani.

         Nakon uvodnog dijela, održano je stručno izlaganje ‘Glagoljica – zaboravljena baština’, koju je priredila Sanja Kralj Vukšić ravnateljica  Slovačkog centra za kulturu Našice, a izložio ga je Josip Krajči. Glagoljica povezuje Slovačku i Hrvatsku jer se je u obje zemlje koristila u počecima pismenosti. U Slovačku su glagoljicu donijeli sveta braća Ćiril i Metoda, a najpoznatiji spomenik pismenosti u Hrvatskoj je Bašćanska ploča pisana glagoljicom. Zato bi ubuduće glagoljici u Matici slovačkoj željeli dati više pozornosti.  

         Osim pisane baštine, pjevačka skupina KUD-a ‘Lipa’ iz Lipovljana, izvela je nekoliko slovačkih pjesma i podsjetila na bogatu i raznovrsnu pjevačku baštinu Slovaka. Nakon njih, s tri izvedene pjesme, glazbeno-pjevačko bogatstvo Slovaka, predstavila je i muška pjevačka skupina ‘Orava’ iz Međurića, u pratnji glazbenog sastava.

         Na kraju predstavljanja bogatstva Slovačke kulture, prikazani su kroz video uratke, kulturni spomenici u Slovačkoj, turističke ljepote Tatri i najpoznatije gastronomske delicije Slovačke. U Društvenom domu Lipovljani, gdje je održan program Dana slovačke kulture, bila je postavljena i izložba ručnih radova Jozefine Hlupić, članice Matice slovačke Lipovljani.

         Na kraju, po prvi puta, organiziranih Dana slovačke kulture u Lipovljanima, započela je jedna vrlo zanimljiva i pohvalna akcija. Naime, Matica slovačka Lipovljani, brinući se za svoju budućnost, poklonila je dva glazbena instrumenta učenicima glazbene škole. Za sada, na dvije godine, a ako se planirana suradnja realizira, i u trajno vlasništvo, Tamari Matejaš, učenici 6. razreda glazbene škole, kupljena je violina, a Manuelu Zemanu, također učeniku glazbene škole, u nabavci je harmonika. Kako sviraju, na glazbenim instrumentima, pokazali su na završetku ove kulturne manifestacije. Matica slovačka Lipovljani, uza sebe je vezala dvoje mladih i nadarenih glazbenika iz Lipovljana, osiguravši im vlastite glazbene instrumente, kako bi bili još uspješniji u glazbenom obrazovanju. Za nešto više od 20 tisuća kuna vlastitih sredstava, osigurali su dugogodišnju suradnju s njima za svoje potrebe. Za nadati je da će se takva akcija nastaviti i idućih godina.

         Dani slovačke kulture održani su u rigoroznim uvjetima zaštite od pandemije koronavirusa, a organizatori su se pridržavali svih epidemioloških mjera. Cijeli program iznijelo je 38 osoba i šteta je što ga nije moglo vidjeti puno više članova, ali i žitelja Lipovljana.

Damir SMETKO