NA BLAGDAN SV. ANTUNA, U KRALJEVOJ VELIKOJ ODRŽANO JE MISNO SLAVLJE I TRADICIONALNA MUNTA

Tek po jedno prase i janje, dva zeca, dvije perlinke, tri patke, nešto suhog mesa i jaja, i oko 15-tak pari kokoši i pijevaca našlo se ove godine na munti u Kraljevoj Velikoj, na blagdan sv. Antuna, u četvrtak, 17. siječnja. Na žalost, sve je manje stanovnika, ujedno i vjernika, na ovom području župe i općine Lipovljani, sve je manje seljaka i poljoprivrednika, pa je onda, i sve manji broj životinja na tradicionalnoj munti u Kraljevoj Velikoj.

Nestajanjem sela i poljoprivrednika – stočara, u opasnosti je i ovaj vjerski, tradicijski način javne prodaje životinja, vrlo star i rijedak narodni običaj, koji još živi u Kraljevoj Velikoj i kojeg, poslije misnog slavlja u crkvi, vole pogledati i oni koji neće ništa kupiti na tradicijskoj munti. 

Crkva u Kraljevoj Velikoj, u župi Lipovljani, posvećena je narodnom svecu, sv. Antunu kojeg osobito štuju mnogi vjernici ove i susjednih župa. Stoga su u Kraljevoj Velikoj poznata ‘Antunovska proštenja’, zimsko i ljetno, u siječnju i u lipnju, koja kao posebnosti nude i muntu, javnu prodaju životinja, koju vjernici daruju svom zaštitniku sv. Antunu.

Svoje zagovore, za uspješan uzgoj životinja, koji onda garantira i dobar život njihovih vlasnika, vjernici upućuju sv. Antunu, a u zahvalu mu daruju svoje životinje. Takve, ”žive darove”, članovi crkvenog odbora onda javno prodaju, uz nadmetanje kupaca, što daje posebnu čar munti, a novac se koristi za održavanje crkve u Kraljevoj Velikoj.  

Ove godine, muntu je vodio Josip Kovačević, a pomagali su mu ostali članovi crkvenog odbora. Nije bilo dugačkih munti, dugačkog natjerivanja s cijenom, a ni velik broj životinja, pa popularno zvan Joza, nije imao težak posao. Najduže je prodavao prase i janje i parove kokoši i pijevaca. Prase i janje dostigli su cijenu od 500-tinjak kuna, a parovi peradi od 35 do 60 kuna.

Kupci su odmah životinje preuzimali i plaćali kod Marinka Sabadoša, koji je vodio evidenciju prodaje, ali i novčanih darivanja za crkvu, u čast svom zaštitniku sv. Antunu. I dok je još prije 15, ili 20 godina, bilo manje darivatelja u novcu, a više u životinjama, ove godine je duplo više darivatelja u novcu, a sve manje je darivatelja životinja.

Koncelebriranu svetu misu, na Antunovo u Kraljevoj Velikoj, vodili su kapelan Josip, iz novljanske župe i Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. O životu sv. Antuna Pustinjak, nadahnuto je govorio kapelan Josip, koji je zajedno sa župnikom Pavlovićem, poslije misnog slavlja, blagoslovio darovane životinje, koje su prodavane na munti.

U obilježavanje Antunova u Kraljevoj Velikoj uvijek se uključi i udruga žena ‘Veličanke’, čije su članice i ove godine vjernike i goste iz drugih mjesta počastile toplim čajem, kuhanim vinom i kolačima. Vrijeme je bilo toplo i suho, pa su se vjernici nešto duže zadržali u cintoru kraljevčanske crkve, uz muntu i kuhane napitke.  

Damir SMETKO