MOLITVE I PROCESIJA UZ BLAGDAN GOSPE LURDSKE I MEĐUNARODNOG DANA BOLESNIKA

         Blagdan Gospe Lurdske i Međunarodni dan bolesnika i ove je godine obilježen molitvama i procesijom u župi sv. Josipa u Lipovljanima. Trodnevna misna slavlja, u obnovljenoj crkvi Pohođenja Djevice Marije u Staroj Subockoj, vodio je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe.

         Pomoliti se pred kipom Gospe Lurdske, u crkvu u Staroj Subockoj, dolazi vjernici s čitavog područja općine Lipovljani i sa zapadnog djela gradskog područja Novske. Posebno se, podjelom bolesničkog pomazanja, moli za bolesne vjernike, uz Međunarodni dan bolesnika.

         Na završetku trodnevnog misnog slavlja, u čast Gospe Lurdske, kad to vrijeme dozvoli, organizira se procesija s kipom Gospe Lurdske oko crkve ili kroz dio Stare Subocke. Ove godine vrijeme je dozvolilo da se procesija s upaljenim svijećama i kipom Gospe Lurdske održi do križa ispred školske zgrade. Za tu prigodu, 15-tak vjernika iz Lipovljana, žrtvujući se i moleći, organiziralo je malo hodočašće, pa su pješke došli se pomoliti Gospi Lurdskoj. Nakon završnog misnog slavlja, upućenih molitava i procesije, udruga žena Stare Subocke priredila je, u cintoru crkve, tople napitke i kolače za okrijepu i druženje.  

Damir SMETKO