Mnogobrojne aktivnosti Udruge žena ‘Mlinarice’ u prošloj godini

         Iako nisu imale veliki plan aktivnosti za 2019. godine, Udruga žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica, opet je imala godinu punu različitih angažmana, a sudjelovanjem u snimanju dokumentarnog filma neke od članica udruge postale su besmrtne, jer njihov lik i vještine ostaju trajno zabilježene na filmu ‘Zaviri ispod’.

         ‘Mlinarice’ iz Piljenica, redovnu godišnju Skupštinu održale su u subotu, 22. veljače. Skupštinu je vodila Melita Lenička, a izvješće o radu podnijela je Olivera Letvenčuk. U njemu su pobrojane razne aktivnosti i radovi koje su tijekom godine, kao udruga, ili pojedinci radile. Ono čime se ponose je stalno uređivanje središta Piljenica, sadnja cvijeća i organiziranje manifestacija, te pripomoć drugim udrugama pri organizaciji događaja.

         – Održavanjem godišnje Skupštine krenemo s aktivnostima i dalje redom sudjelujemo u raznim priredbama, ili uređujemo okoliš. Lani smo održali Skupštinu i čijalo, pa pomogle pri organizaciji književnog susreta ‘Rijeka, šuma, nebo’. Više dana sudjelovale smo u pripremi i tijeku samog snimanja dokumentarnog filma HRT-a, kad smo glumile na snimanju, ali i ugostile snimateljsku ekipu. Sudjelovale smo na Tijelovskoj procesiji, dvorile goste na ‘Lipovljanskim susretima’, sudjelovale na pikado turniru, zajednički održali Ivanje, u jesen nastavili na održavanju sadnica u mjestu, a i družile se s udrugama žena Stare i Nove subocke, Jamarica i ostalim udrugama – naglasila je u svom izvješću  radu, mnogobrojne aktivnosti Udruge žena, Olivera Letvenčuk, predsjednica udruge.

         U prošloj godini raspolagale su sa skromnim financijama, ukupno 10.000 prihoda. S toliko novca nisu mogle puno napraviti, pa su to nadoknađivale svojim radom. Uz pomoć Nikole Horvata, načelnika općine Lipovljani pribavljeni su ormari za posuđe u mjesnom domu, čiju vrijednost procjenjuju na oko 8.000 kuna.

         U planu rada za 2020. godinu planiraju se angažirati u organizaciji ‘Ivanja u Piljenicama’, održavanju cvjetnih gredica i na završetku knjige ‘Piljenički zbornik’, te održavanju radionica. Financijski plan opet im je skroman, a ukupni prihod očekuju u iznosu od 10.000 kuna.

         Zahvalu za prošlogodišnji rad i čestitke na dugogodišnjem raznovrsnom radu, članicama udruge ‘Mlinarice’ uputila je, Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika općine Lipovljani. Ujedno je zahvalila i u ime načelnika Nikole Horvata, s kojima Općina Lipovljani ima dobru suradnju i u potpunosti podržava njihov rad.

         Smanjivao se, proteklih godina, i broj članica, no prošle godine došlo je u udrugu nekoliko mlađih članica, a očekuju i nove članice, pa će i aktivnosti Udruge žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica, nadaju se, biti još i veće.

Damir SMETKO