‘Mlinarice’ iz Piljenica na izložbi starina i rukotvorina u Jamaricama

         Niz godina Udruga žena ‘Mlinarice’ iz Piljenica dobro surađuje s Udrugom žena ‘Dunje’ iz nedalekih Jamarica. ‘Dunje’ dolaze ‘Mlinaricama’ na čijalo i priredbu Ivanje u Piljenicama, a ‘Mlinarice’ odlaze na programe koji se održavaju u Jamaricama.

         U petak, 8. studenog  ‘Mlinarice’ su, tako bile u Jamaricama, na lijepom i zanimljivom programu kojeg su organizirale ‘Dunje’, a pripremile su, po prvi puta, izložbu starina i rukotvorina ‘Putovanje kroz prošlost’, koju je pratio lijep, tradicijski nastup KUD-a Banova Jaruga i igrokaz učenika područne škole u Jamaricama.

         Članice ‘Mlinarica’ razgledale su, na pozornici Društvenog doma, i izloženu nekadašnju, tradicijsku spavaću sobu, te izložene predmete iz nedaleke prošlosti i ručne radove izrađene u Jamaricama. Bilo je to zanimljivo ‘Mlinaricama’ jer i njihove članice, osim pečenja finih kolača, bave se šivanjem, pletenjem i heklanjem.

Glazbena i plesna skupina KUD-a Banova Jaruga, često nastupa i u Piljenicama s igrama i plesovima ovog područja i Moslavine. Ovog puta zaplesali su i u Jamaricama i upotpunili duh nekadašnjih vremena narodnim nošnjama i starim pjesmama i plesovima.

Učenici područne škole u Jamaricama, slično kao i učenici iz Piljenica, vrlo su aktivni u dramsko-scenskim aktivnostima. Sa svojom učiteljicom Sanjom Rašo Čar, pripremili su ‘Seoske priče’, zanimljiv igrokaz o nekadašnjem životu po selima. Vrlo dobro su se u tome snašli pa su domaćine, ali i mnogobrojne goste, koji su došli od Kutine do Nove Subocke, na prvo ‘Putovanje kroz prošlost’ u Jamaricama, ugodno iznenadili i nasmijali.

Ovu izložbu i program, osim ‘Mlinarica’ iz Piljenica, pratile su, među ostalim, i članice Udruga žena iz Janje Lipe, te Stare i Nove Subocke, članovi Turističke zajednice grada Kutina, Vanja Josić i Nikolina Rokić, te Marijan Balaško, predsjednik Lovačkog društva ‘Srndać’. Program je vodila Mirela Oprauš, ujedno i predsjednica Udruge žena ‘Dunje’, koja broji 40-tak članica i priprema i nove programe. Nakon razgledavanja izložbe i održanog programa, najzaslužnijima za pomoć u održavanju ove priredbe zahvaljeno je simboličnim poklonima.

Žute ‘Dunje’ su za izvođače programa i goste priredile zajedničku večeru, a nakon toga i zajedničko druženje uz ‘Prijatelje tambura’ iz Piljenica, sve u tradicijskom ozračju.

Damir SMETKO