Misnim slavljem i radionicama Matica slovačka započela obilježavanje blagdana sv. Ćirila i Metoda

         Matica slovačka Lipovljani već niz godina organizira obilježavanje jednog od najznačajnijih državnih praznika u Slovačkoj i Češkoj – Dan svetog Ćirila i Metoda, u spomen na svoje prosvjetitelje i vjeroučitelje. Ove godine blagdan ‘Svete braće’ obilježava se od petka, 5. do nedjelje, 7. srpnja, a u okviru tog obilježavanja očekuje se dolazak i nastup sudionika karavane ‘Po staza naših starih’, koju organiziraju hrvatske kulturne udruge iz Mađarske, Slovačke, Austrije i Hrvatske.

         Na sam blagdan sv. Ćirila i Metoda, u petak, 5. srpnja obilježavanje je započelo svetom misom zadušnicom za ‘Svetu braću’ i za sve pokojne članove Matice slovačke Lipovljani, odnosno doseljenih slovačkih obitelji. Misno slavlje održano je u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima, a predvodio ju je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe. Njemu su ministrirali i dva ministranta iz slovačkih obitelji u Lipovljanima, a na misi je bio prisutan i Josip Krajči, predsjednik MS Lipovljani.

         Obilježavanje blagdana sv. Ćirila i Metoda, članovi Matice slovačke u Lipovljanima nastavili su u subotu, 6. srpnja. U dvorištu Slovačke etno kuće, u Željanskoj ulici u Lipovljanima, priređeno je druženje i radionice za najmlađe članove. Tako su najmlađi učili vesti tradicijske slovačke motive, učili su crtati, ali i slovačke dječje pjesme i igre. Istaknuti član Matice slovačke Lipovljani, Vlado Turas, s najmlađim članovima izrađivao je uporabne drvene predmete za domaćinstvo, u štaglju Slovačke etno kuće.

         Nakon održanih radionica priređena je zakuska i zajedničko druženje, a obilježavanje blagdana i djela Ćirila i Metoda završit će u nedjelju, 7. srpnja, svečarskim programom kod Slovačke etno kuće.

Damir SMETKO