Mimohod društava nacionalnih manjina po centru Lipovljana, najavio je svečano otvorenja ‘Lipovljanskih susreta 2019.’

         Mimohodom 10 društava, koja su nastupila sa glazbenom, pjevačkom i plesačkom baštinom svoje nacionalne manjine, kroz centar Lipovljana, u subotu, 24. kolovoza započelo je svečano otvorenje ‘Lipovljanskih susreta 2019.’, najveće manifestacije pripadnika  nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. ‘Susrete’ je otvorio Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, kao izaslanik Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, pod čijim visokim pokroviteljstvom, su održani i ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’.

         Nakon mimohoda kroz centar Lipovljana, raspjevana kolona pripadnika društava nacionalnih manjina, posložila se pred glavnu pozornicu ‘Lipovljanskih susreta’. S nje su zapjevali članovi zbora ‘Lira’, a sve goste i izvođače programa pozdravio je domaćin, Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani i predsjednik ‘Lipovljanskih susreta’. Podsjetio je da su ‘Susreti’ započeli još1974. godina, a nakon prekida u vrijeme domovinskog rata i poraća, da su obnovljeni 2010. godine, pa se ove godine po 10. puta organiziraju. Izrazio je ponos i sreću što je tradicija ‘Lipovljanskih susreta’ nastavljena i zaželio svim ugodan boravak u Lipovljanima.

         Ove godine su u okviru programa ‘Lipovljanskih susreta’ održani i Dani šumara Hrvatske, odnosno12. državno natjecanje šumarskih radnika sjekača, pa je u ime Hrvatskih šuma, sve posjetitelje Dana šumara i ‘Lipovljanskih susreta’ pozdravio je Ante Sabljić, član Uprave.

         O važnosti i tradiciji ‘Lipovljanskih susreta’, njegovanju kulture, kulturne baštine nacionalnih manjina i zajedničkog života, s pozornice ‘Lipovljanskih susreta’ govorio je i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH. O razvoju i kvalitetnom životu jednakom za sve stanovnike Hrvatske, govorio je i Krešimir Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke i saborski zastupnik.

         Kratkim obraćanjem, u ime predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, visoke pokroviteljice i ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, čiji je izaslanik bio, manifestaciju je svečano otvorio Iov Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

         Nakon mimohoda i svečanog otvorenja, ‘Lipovljanski susreti 2019.’ nastavljeni su izvođenjem kulturnog programa.

Damir SMETKO