Matica slovačka Lipovljani obilježila slovački državni blagdan

LIPOVLJANI – Katolička crkva 5. srpnja slavi spomen dan dvojice solunske braće ili slavenskih apostola svetih Ćirila i Metoda.  Svojim djelovanjem  u 9. stoljeću  prosvijetlili su slavenske narode evanđeoskim naukom postavivši  temelje njihovoj pismenosti (glagoljica)  i kulturi općenito. A sve je počelo 862. godine  kada je  moravski knez Rastislav bizanstskom caru Mihajlu 862. godine, uputio pismo u kojemu stoji; Naš je narod kršten, ali nemamo učitelja. Ne razumijemo ni grčki ni latinski. (…) Ne znamo slova ni njihovo značenje; stoga, pošaljite nam učitelje koji će rastumačiti riječi Svetog pisma i njihovo značenje  Inače spomenuti 5. srpnja slovački je državni blagdan, a obilježavaju ga i Slovaci u 16 prekograničnih  zemalja gdje sudbinom povijesti žive.

U Hrvatskoj posljednjih godina osobito u organizaciji Matice slovačke to čine u Lipovljanima. Čin obilježbe je prostor slovačke etno-kuće, žarišta baštinjene kulture te nacionalne manjine. Bilo je tako i u nedjelju, 2. srpnja, jutarnjom misom,a navečer posebnim programom koji je okupio gotovo sve članove Matice slovačke, te učenike slovačkog jezika i kulture. Sudionike je prigodnim riječima, u kojima je bilo i slavljeničkog tona pozdravio Josip Krajči, predsjednik MS Lipovljani. U obraćanju je posjetio i na aktualne riječi pape Ivana Pavla II: Slovačka ima posebnu ulogu u izgradnji Europe trećeg tisućljeća. Budite toga svjesni. Uz brojne goste svečanosti su nazočili tradicionalno predstavnici udruga ostalih lipovljanskih nacionalnih manjina  (Česi i Ukrajinci), te ogranaka Matice hrvatske iz Lipovljana i Kutine. S razlogom, jer poznat je prinos kojega su braća Ćitil i Metod, danas nebeski suzaštitnici kršćanke Europe dali razvoju i opstojnosti hrvatskog kulturnog bića glagoljicom i bogoslužjem na narodnom jeziku. Na to je u ime kutinske Matice hrvatske  podsjetio predsjednik Dragutin Pasatić: od „dragulja hrvatske pismenosti“ Bašćanske ploče do rasprostranjenosti glagoljice, ne samo u primorskoj Hrvatskoj, već  kako pokazuju istraživanja prije od prije 25 godina i uz rijeku Orljavu u Slavoniji. Prihvaćena je ovom prigodom i zanimljiva ideja da se u nezaborav Ćirilu i Metodu na lipovljanskom prostoru obilježavanja u glagoljici izradi spomen obilježje. Na štovanje Ćirila i Metoda u Hrvatskoj podsjetio je Igor Fedešin  grkokatolički župnik  crkve sv. Ane u Lipovljanima, posebno naglasivši i u samoj državnoj metropoli ulogu grkokatoličke konkatedrale s njihovim imenom.

Prigodnim glazbenim nastupom program su ispunili članovi pjevačke i tamburaške skupine KUD-a Lipa.  Posebnost slavlju dao je i predstavljeni projekt  Ljetna radionica rukotvorina i tradicijske tehnike 2017. lipovljanske Matice slovačke. To su: Ručna obrada drva, duborez i ručna izrada drvenih predmeta i pokućstva (voditelj Antun Turas); Izrada zlatoveza i tekstila na bocama, čipka i vezenje (voditeljice Blaženka Krajči) Izrada  slovačkog narodnog veza, rukotvorine na platnu, čipka i heklanje (voditeljica Anka Kubran).

Tekst: Dragutin Pasarić               Foto; MS Lipovljani