LUCIJA ŠTIKS IZ LIPOVLJANA OSVOJILA 2. MJESTO NA NATJEČAJU DUZS-a, ZA IZRADU LIKOVNIH, LITERARNIH I FOTO RADOVA

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, u Zagrebu je 4. svibnja 2018. održana svečana dodjela nagrada pobjednicima Natječaja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, za izradu likovnih, literarnih i foto radova djece i mladih.

Svečanost su svojim dolaskom uveličali izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske – savjetnik Predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH brigadir Robert Suntešić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenković, te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba – pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarina Milković.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić pozdravio je na početku svečanosti sve prisutne, posebno dobitnike, kojima je čestitao na osvojenim nagradama, a mentorima je zahvalio na uloženom trudu i energiji. U svom obraćanju ravnatelj Lozančić je istaknuo kako je provedba ovakvog Natječaja izvrstan način edukacije djece i mladih, ali i razvijanja svijesti od najranije dobi. Aktivnosti vezane uz prevenciju djece i mladih najbolja su investicija za budućnost, zaključio je Lozančić u svom obraćanju.

Teme za izradu radova bile su vezane za prirodne i tehničko – tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i u svijetu, kao i uz djelovanje žurnih službi.

Na ovogodišnji Natječaj, koji je bio otvoren od listopada prošle do kraja veljače ove godine, pristiglo je preko 5 000 radova u ukupno osam kategorija:

  1. Literarni radovi učenika i učenica osnovnih škola od I. do IV. razreda
  2. Literarni radovi učenika i učenica osnovnih škola od V. do VIII. razreda
  3. Likovni radovi učenika osnovnih škola od I. do IV. razreda
  4. Likovni radovi učenika osnovnih škola od V. do VIII. razreda
  5. Likovni radovi djece starije predškolske dobi
  6. Likovni radovi učenika s posebnim potrebama
  7. Literarni radovi učenika s posebnim potrebama
  8. Foto radovi učenika srednjih škola

Nakon selekcije na županijskim razinama, po tri najbolja rada iz svake kategorije poslana su u sjedište Uprave radi konačnog odabira najboljih radova. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja odabrani su najkvalitetniji radovi.

U kategoriji likovnih radova učenika i učenica osnovnih škola od V. do VIII. razreda treću nagradu osvojila je Ema Parić, učenica 7. razreda OŠ Skrad, dok je drugo mjesto pripalo lipovljanki Luciji Štiks, učenici 5. razreda OŠ Josipa Kozarca iz Lipovljana, a prvu nagradu osvojila je Gita Vlahek, učenica 5. razreda OŠ Zlatar Bistrica.

Na radost sve prisutne djece, u glazbenom dijelu svečanosti nastupila je Mia Dimšić, a kroz svečanost dodjele nagrada i priznanja pristune je vodila pjevačica i voditeljica Renata Končić – Minea. Svojim posebnim plesnim i scenskim nastupom prisutne je zabavila plesna skupina Atomi.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje je osmu godinu zaredom organizirala Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske, na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite. Natječajem, uz poticanje kreativnosti i stvaralaštva, Državna uprava želi skrenuti pozornost djeci i mladima, ali i cijeloj javnosti, na potrebu podizanja svijesti i razvijanja kulture sigurnosti i smanjenja rizika od katastrofa te ih potaknuti na odgovorno društveno djelovanje u kriznim situacijama.