“LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013”

Manifestacija nacionalnih manjina Republike Hrvatske

PRIPREMLJENI ‘LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013’  

 

Nakon gotovo tri mjeseca intenzivnog angažiranja na pripremi ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, sredinom srpnja članovi Organizacijskog odbora usuglasili su trodnevni program ove turističke manifestacije i centralne manifestacije nacionalnih manjina Republike Hrvatske. ‘Lipovljanski susreti’ održat će se 23., 24. i 25. kolovoza, ove godine uz bogat kulturno-umjetnički, ali i zabavni program, koji će ponuditi zabavu, ples i užitak svim generacijama posjetitelja u centru Lipovljana, na otvorenome, gdje će se održati većina pripremljenog programa.

‘Lipovljanski susreti’ započinju zabavnom večeri, u petak, 23. kolovoza. Koncert će održati glazbeni sastav ‘Gazde’, a prije i poslije njih zabavu će nastaviti tamburaški sastav ‘Garavi’ do ranih jutarnjih sati, nakon čijih nastupa je predviđen i dodatni glazbeni sadržaj namijenjen za mlade.

U subotu, 24. kolovoza, udarni je dan programa ovogodišnjih ‘Susreta’. Već u 11 sati započinje u parku u centru Lipovljana prezentacija tradicijskih obrta i sajma rukotvorina. U isto vrijeme u obližnjoj zgradi nove knjižnice i čitaonice postavit će se izložba ‘Lipovljanska folklorna baština’ uz likovnu koloniju. Zabavno popodne počinje u 13 sati s tamburašima u parku na maloj pozornici.

Već u 14 sati održat će se Okrugli stol na temu: ‘Nacionalne manjine u uvjetima nakon ulaska RH u Europsku uniju’, sa raznim podtemama koje će predstaviti ovogodišnji predavači. Uvodničar teme bit će Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta nacionalnih manjina RH, a predavači mr.sc. Branko Sočanac i dr.sc. Antonija Petričušić.

U 15 sati u parku započinje prezentacija narodnih nošnji i gastronomije nacionalnih manjina, kao uvod u večernji bogati kulturno-umjetnički program nacionalnih manjina, a u 17 sati je planirano otvorenje ‘Slovačke etno kuće’ u Željanskoj ulici 63 u Lipovljanima. U 19.30 započinje mimohod sudionika folklorne večeri nacionalnih manjina, a u 20 sati otvaranje ‘Lipovljanskih susreta’, koji se ove godine održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića, Hrvatskog sabora i Sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

Zabavni program kroz noć u subotu, 24. kolovoza izvodit će Stjepan Jeršek Štef i ‘Džentlmeni’ do ranih jutarnjih sati.

Trećeg dana ovogodišnjih ‘Lipovljanskih susreta’, u nedjelju, 25. kolovoza održat će se, uglavnom, sportski ‘Susreti’ i zabavni program. Već u 8 sati započinje natjecanje u pripremi gulaša, a u 9.15 sati kreće biciklijada lokalnog karaktera koja obuhvaća prometnice općine Lipovljani, čiji je cilj opet centar Lipovljana, nakon čega slijede i biciklistička natjecanja. U parku će se i dalje održavati prezentacija tradicijskih obrta i sajam rukotvorina, a uz njih će u 13 sati započeti i tamburaško poslijepodne na maloj pozornici.

Od sportskih natjecanja održat će se još natjecanje u pikadu, te rukometna i malonogometna utakmica, a na igralištu na Linijama, ekipa NK ‘Slavonac’ ugostit će NK ‘Hrvatski dragovoljac’, novog prvoligaša iz Zagreba. Pred večer su predviđene vatrogasne igre, a u 20 sati započinje završnica ljetnog, malonogometnog ‘Turnira ulica’, što se do tada igra svakog petka i subote u Lipovljanima.

Ovogodišnji ‘Lipovljanski susreti’ završit će zabavnom večeri i koncertom klape Levanda, koja će zapjevati na maloj pozornici.

Članovi Organizacijskog odbora i nekoliko pododbora trudili su se pripremiti što bolji i raznolikiji program za ‘Lipovljanske susrete’. Dogovori svakog tjedna iznjedrili su trodnevni program pun zabave i događanja. Puno su vremena članovi Odbora i pododbora potrošili na pripremu  ovakvog programa, a kako se sve radi volonterski, nakon usuglašavanja programske satnice svima je zahvalio Mario Ribar, predsjednik Organizacijskog odbora ‘Lipovljanskih susreta’ 2013. godine.

(D. SMETKO)


LIPOVLJANSKI SUSRETI 2013.