Lipovljanski park prigodno je ukrašen Velikom pisanicom i zečevima, s ljudskim osobinama

         Od srijede, 17. travnja lipovljanski park ponovo je prigodno uređen velikom pisanicom i zečevima, tradicionalnim simbolima nadolazećeg Uskrsa. Proći kroz park svakom je šetaču i namjerniku vrlo zanimljivo, a za to su se pobrinule vrijedne lipovljanske udruge.

Veliku pisanicu tradicionalno postavlja Udruga umirovljenika općine Lipovljani, a uz nju, prave pisanice u gnijezdima, pomogle su izradili članice ‘Karpata’. Zečeve s ljudskim osobinama, izradile su, i u parku složile priču, članice ‘Hrvatskog srca’ općine Lipovljani.

Velika pisanica tradicionalno je lijepa, a postavlja se na istom mjestu u srcu parka. Uz zečeve i koke, tu su i pisanice koje su rađene na tradicijski način bojanja jaja pred Uskrs, što cijelom ‘gnijezdu’ daje posebnu vrijednost. Na postavljanju Velike pisanice istaknuli su se muški članovi Udruge umirovljenika, a na njenom uređenju i ukrašavanju veći broj članice udruge.

Zečevi s ljudskim osobinama, ove godine prikazuju zanimljive gegove iz naše današnjice. Nose ljudsku odjeću pa se mogu prepoznati kad idu ‘u život’ ili na odmaranje, kako izgledamo kad smo na poslu, a kako kad se igramo ili zabavljamo. Ove godine, simbolično ili ne, kraj ulaza u zgradu Društvenog doma i općine Lipovljani, jedan zec se bacio na koljena i prosi zečicu…

Svoje tradicijske pisanice, članice ‘Hrvatskog srca’ povezale su i objesila na drvo, koje je, čim je ozelenjelo, eto odmah i urodilo – pisanicama.

Uglavnom, vrlo atraktivno, zanimljivo i za svaku pohvalu članovima udruga koji su uložili svoje vrijeme, da bi svima, koji će doći u crkvu i prošetati parkom, još više uljepšali blagdanske, uskršnje dane. Gegovi zečeva u lipovljanskom parku i Velika pisanica uz stotinjak malih, tradicionalnih pisanica, veliki su mamac i za turistički posjet Lipovljanima.

Damir SMETKO