LIPOVLJANCI NA ‘STARIM ŽETVENIM OBIČAJIMA’ U NOVOJ SUBOCKOJ

Na imanju obitelji Ivana i Vjere Ožoga u Novoj Subockoj, u nedjelju, 6. srpnja održani su ovogodišnji ‘Stari žetveni običaji’, priredba koja ima cilj pokazati kako se i što sve radilo, prije 40-tak i više godina, da bi se dobilo žito, a potom i kruh, i time osiguralo život svojoj obitelji. Cijeneći tradicijske vrijednosti priredbe, od početka njenog organiziranja, podupire ju općina Lipovljani, a ove godine su u prigodnom programu sudjelovale i tri udruge iz Lipovljana.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Ovogodišnji ‘Stari žetveni običaji’ započeli su pripremom i pečenjem kruha u krušnoj peći, gotovo zaboravljenog, a nekad redovitog posla u domaćinstvima. Žetvu je službeno otvorio Vlado Klasan, gradonačelnik Novske, nakon što je Vjera Ožoga, kao domaćin pozdravila sve goste. Prigodnim riječima tijekom svečanosti otvorenja nazočnima se obratio i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. Dao je punu podršku priredbi, pohvalio je sve pripremljene strojeve i alate kako bi sve izgledalo tradicijski autentično i naglasio da će općina Lipovljani uvijek podržavati takve priredbe.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA                Nakon svečanog otvorenja, ustrojena je žetvena kolona koja je krenula prema polju zasijanog žita, uz pjesmu i s nabrušenim kosama. Prve otkose žita napravili su Vlado Klasan, gradonačelnik Novske i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani. Članice Udruge žena iz Nove i Stare Subocke pomagale su u vezanju žita i pravljenju granica. Prije ”tehnološke revolucije” i dolaska kombajna u žitna polja, svi radovi su se radili ručno, ili uz pomoć jednostavnih strojeva, pa je na ‘Starim žetvenim običajima’ ove godine pokazano i kako se kosilo žito s kosilicom koju su vukli konji.

Poslije žetve pokazan je odvoz žita za vršenje i sama vršidba na staroj vršalici na traktorski pogon. Kao i nekada, mlađim generacijama bila je zanimljivija vršidba i vršalica, a starije generacije prisutnih gledatelja prisjetile su se teškog i dugotrajnog rada ljeti na žetvi krušarica.

‘Stari žetveni običaji’ završili su prigodnim nastupima kulturnih udruga. Uz pjevačke nastupe Udruge žena iz Nove Subocke i KUD-a ‘Brest’ iz Brestače, na žetvenim običajima istaknuli su se nastupima i članovi triju udruga iz Lipovljana. Najprije se nastupili članovi Češke besede općine Lipovljani, potom su zapjevali članovi Kulturno-prosvjetnog društva ‘Karpati’. Na kraju je nastupio i pjevački zbor Udruge umirovljenika općine Lipovljani. Domaćini ‘Starih žetvenih običaja’, Ivan i Vjera Ožoga, članovi su ovih udruga iz Lipovljana pa su članovi udruga sa zadovoljstvom nastupili u Novoj Subockoj.

Uz ‘žetvene običaje’ nekoliko udruga i OPG-ova predstavilo je svoje proizvode. Tako je i Osnovna škola Josipa Kozarca iz Lipovljana predstavila rad učeničke zadruge ‘Tena’. Lutke s motivima narodnih nošnji najčešći su proizvod ove zadruge, a za njih su posjetitelji pokazali veliko zanimanje.

(Damir SMETKO)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA