LIKOVNA KOLONIJA NA OPEKAMA OKUPILA 22 LIKOVNA UMJETNIKA

Na slikovitim Opekama kod Kraljeve Velike održana je u subotu, 3. listopada tradicionalna likovna kolonija ‘Listopadske boje Lipovljana’. Organizatori kolonije bili su članovi likovne grupe Udruge žena ‘Veličanka’ iz Kraljeve Velike, a inicijator Ivica Bilandžić, priznati likovni umjetnik koji živi u nedalekoj Kutini, ali je rođen u Kraljevoj Velikoj.

25-ListopadBoje (4)Bez obzira na oblačno vrijeme, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji na Opekama, prštale su sunčane boje po platnima, na različitim štafelajima. Okupilo se 22 likova umjetnika, neprofesionalaca, kojima je, prije svega, kozarčeva hrastova šuma i netaknuta priroda Lonjskog polja, a onda i lijep kraljevčanski okoliš, te tradicijska različitost Lipovljana bila česta inspiracija i tema slikanja. Platna, boje i ostale potrepštine, kako bi umjetnicima boravak na Opekama bio ugodan i nezaboravan, ove godine osigurao je Šumarski fakultet iz Zagreba, u čijem su zanimljivom dvorištu na opekama, 11-ListopadBoje (2)uostalom, najviše i nastajali radovi na ovogodišnjoj likovnoj koloniji.

No, osim slikanja, u šumskom biseru na Opekama, bila je prilika da se čitavog dana druže i razmjenjuju svoja iskustva likovni amateri iz Lipovljana, Novske, Kutine, Slavonskog Broda, Zagreba… Više nego li i koje godine do sada, a kolonija se održava svake godine od 2011. godine, došli su umjetnici iz različitih mjesta kako bi ostavili svoj 23-ListopadBoje (6)prepoznatljivi likovni trag pod snažnim i moćnim, stogodišnjim hrastovima na Opekama, kako bi svoje pogled na naše vrijednosti trajno zabilježili i ostavili na sjećanje o današnjem vremenu i prostoru, budućim generacijama. I ljubiteljima likovne umjetnosti. To je vrijednost koja nije ničim mjerljiva, a opet, daje sjajne rezultate i nove inspiracije…

Na ‘Listopadskim bojama’ 2015. godine sudjelovali su: Ivica Ico Bilandžić, Vlatka Dam Vidićek, Branka Vrbanić i Marina Mikulić iz Kutine, Antonija Cesarec i Senka Petek iz Zagreba, Katica Trumbetaš i Vladimir Zopft iz Velike Gorice, Edina i Dragan Šalić iz Siska, Josipa Đudarić iz Popovače, Slavko Blažeković Kilača iz Lonje,

Jozo Pišković i Jasenka Gavran iz Slavonskog Broda, Jasna Sabljak i Dubravko Malleg iz Novske, Ivanka Grgurić iz Poljane, Ivana Kozina i Viktorija Šadek iz Lipovljana, te Ines Babić, Marija Mužić i Zdenka Kokolek iz Kraljeve Velike.20-ListopadBoje (14)

Deblji namazi uljane boje još uvijek se suše na oslikanim radovima s primjesama hrastovog tanina i grabove bjeline umiješane ‘brestovicom’, sokom umirućeg brijesta, u šumskim odjelima oko Opeka i nedalekog Struga. Svi su otišli kući zadovoljni kolonijom i Opekama. Upečatljivi detalji lipovljanskog podneblja još dugo će biti motivi nekih novih radova umjetnika iz kolonije s Opeka…

Listopadske boje Lipovljana i Opeka, zabilježene su i ove godine, a koliko su bile inspirativne za likovne umjetnike vidjet će se uskoro, na skupnoj izložbi u Lipovljanima, u Narodnoj knjižnici i čitaonici.

Damir SMETKO

05-ListopadBoje (21) 06-ListopadBoje (22)

26-ListopadBoje (10)01-ListopadBoje (17)17-ListopadBoje (1)18-ListopadBoje (7)12-ListopadBoje (8)13-ListopadBoje (11)14-ListopadBoje (16)15-ListopadBoje (9)16-ListopadBoje (12)