LIJEPO KNJIŽEVNO VEČE NA PROMOCIJI POEZIJE LJILJANE BEDENEKOVIĆ I KSENIJE KANCIJAN U LIPOVLJANIMA

U idiličnom okruženju ljubitelja lijepih pjesničkih riječi, od kojih neki i sami pišu stihove, u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Lipovljanima, Ljiljana Bedeneković i Ksenija Kancijan, održale su promociju svojih zbirki pjesama. U četvrtak, 18. lipnja domaćin im je bila Marica Tisaj, ravnateljica lipovljanske knjižnice, koja u novootvorenoj knjižnici provodi razne kulturne sadržaje za sve uzraste čitatelja s lipovljanskog područja.

Ljiljana Bedeneković i Ksenija Kancijan pjesnikinje su koje žive u Zagrebu, a čije zbirke lijepih stihova objavljuje nakladnička kuća ‘Rast’. Pjesnikinja Ljiljana Bedeneković rođena je u posavskom Slavonskom Brodu, a Ksenija Kancijan je rođena u Štrigovi, u Međimurju, pa dio radova piše i na tom izričaju. Pjesnikinje su se predstavile, uglavnom, literarnim radovima pisanim slobodnim stilom, što iz već objavljenih zbirki, što s pjesmama koje će tek biti tiskane.

No, promocija tiskanih knjiga Ljiljane Bedeneković i Ksenije Kaancijan, pretvorila se u svojevrsno književno veče, jer su osim domaćina Marice Tisaj, gošće iz Zagreba dočekali i ‘domaći’ pjesnici, čije su radove iskusne pjesnikinje željele čuti na svojoj promociji. Tako je Mirko Knjižek iz Krivaja čitao nekoliko svojih objavljenih i neobjavljenih pjesama, pročitana je i pjesma prisutnog Ivana Hudeca iz Lipovljana, a monologom ‘Klara iz Milana’ sve prisutne počastila je, izvođenjem na hrvatskom, a nakon toga i na češkom jeziku, učenica 8. razreda i mladi literat, Klara Ćosić iz Lipovljana. Dio pjesničkih kazivanja, tiho, na gitari pratio je Anton Maršon, član KUD-a ‘Lipa’.

Rijetko kad se promocije knjiga pretvore u zajednički literarni nastup promotora i prisutne publike. U Lipovljanima, u novootvorenoj knjižnici i čitaonici, dogodio se taj čudesan spoj, da su ljubitelji poezije slušajući pjesnikinje i sami ponudili svoje stihove, uživajući jedni u drugima, i njihovim životnim iskustvima pretočenim u pjesme. Iako je publike bilo nešto manje, dobar zajednički nastup svih okupljenih pjesnika, lijepo se uklopio u pjesničku promociju. Možda to potakne i druge ljubitelje pjesničkih izražavanja na dolazak na buduće promocije u lipovljansku knjižnicu. Ljiljana Bedeneković i Ksenija Kancijan najavile su izlazak svojih novih zbirki pjesma i ponovni dolazak u Lipovljane.   (Damir SMETKO)