KUTIJICE PRIJATELJSTVA ZA DJECU STRADALU U POTRESU

Općina Lipovljani uključila se u inicijativu DND-a „Vladimir Nazor“ Križ, pod nazivom „DJECA MOSLAVINE ZA DJECU BANOVINE“.

Pozivamo roditelje da u suradnji s djetetom pripreme kutijicu iznenađenja za nepoznatog prijatelja ili prijateljicu stradale u potresu. Neka to bude znak solidarnosti i zajedništva među djecom.

Svaka kutijica prijateljstva će se evidentirati, dati joj broj i na nju zalijepiti logo ove aktivnosti – „Djeca Moslavine za djecu Banovine“. Sve  kutijice prijateljstva biti će distribuirane direktno do djece putem volontera.

Evo kratkih uputa kako pripremiti kutijice prijateljstva:

– osnova je čvrsta KUTIJA, najbolje od cipela (maksimalno do veličine kutije od   čizama),

– čvrsto zamotati i zalijepiti kutiju da ne strada  u transportu, 

– Na  kutiji vidljivo napisati za koji je spol i uzrast namijenjena (djevojčica 8 mj, dječak 3 godine, djevojčica 11 g, dječak 14 itd). Pakiramo za djecu od 0-18 godina!

– Također na kutiji naznačite iz koje općine Kutija prijateljstva dolazi

  1. Preporučeni sadržaj:

– svaka kutijica će imati osobnu notu djeteta koje šalje zato obavezno ubacite dječje kratko pismo pisano rukom ili crtež podrške, a tko želi daljnji kontakt s nepoznatim prijateljem to treba naznačiti u pisamcu

– sadržaj kutijice iznenađenja formirajte prema dobi i spolu djeteta kojem je namijenjeno – svakako surađujte sa svojim djetetom i pokušajte poštivati njegove ideje.  

Neki od prijedloga:

– školski pribor (bojice, flomasteri, olovka, šiljilo, gumica, ljepilo, škarice, bilježnica, papir kolaž, pernica i slično)

– kozmetika (toaletna torbica, ogledalce, češalj, četkica i pasta za zube, krema za ruke, gel za tuširanje, šampon, lak za nokte, gel, špangice, gumice za kosu, miris/dezić, stik za usta, šminka…)

– sitnica osobnog karaktera (knjiga, šalica, bočica za vodu, loptica, igračka, okvir za fotografije, album za slike ili crteže, spomenar, zaštitna maskica za lice, lampica…)

– odjeća (čarape, kapa, šal ili rukavice..)

– nešto slatko (čokolada, keksi, bomboni ili sl.)

kutijicu prijateljstva ubacite prije svega ljubav i pažnju, a onda ono što možete i mislite da bi razveselilo djecu koja će to dobiti, samo vodite računa da ne šaljete kvarljivu robu! Nikako ne stavljajte novac! Naučimo svoju djecu da budu solidarna i da pomažu prijateljima u nevolji.

Kutijice prijateljstva biti će direktno dostavljane do krajnjih korisnika na terenu Banovine, odnosno do djece u organiziranom smještaju diljem Hrvatske, a sve u suradnji sa Savezom DND-a te DND-ima i volonterima  na terenu.

Lokacija za prikupljanje kutijica prijateljstva s područja Općine Lipovljani je zgrada Općine Lipovljani, Trg hrv. branitelja 3, od ponedjeljka do petka, u vremenu od 9,00 do 15 sati.

Kutije prijateljstva sakupljat ćemo do 31. siječnja, kada ćemo ih otpremiti u prostorije organizatora.