Križni put na Žalosni petak od Lipovljana do Jasenovca po hladnom i kišovitom vremenu

Križni put vjernika od Lipovljana do Jasenovca, što se svake godine na Žalosni petak održava u Novljanskom dekanatu Požeške biskupije, upriličen je ove godine 12. travnja. Više od sto vjernika krenulo je iz župne crkve, sv. Josipa u Lipovljanima prema župnoj crkvi Blažene Djevice Marije i sv. Nikole u Jasenovcu, gdje je u večernjim satima služena sveta misa, uz Dan obnove čišćenja pamćenja.

Na Križni put vjernike lipovljanske župe, ali i jasenovčanske i novljanskih župa, ispratio je Tomislav Pavlović, župnik u Lipovljanima. Prva postaja Križnog puta bila je u župnoj crkvi sv. Josipa, a druga postaja bila je u grkokatoličkoj župnoj crkvi sv. Ane. Nakon čitanja postaja Križnog puta, te upućenih molitava, vjernici su nastavili put  Nove Subocke i Brestače do Novske. Tamo su im se pridružili vjernici novljanskih župa i vjernici iz župe Rajić, pa su zajedno kroz Bročice hodočastili do Jasenovca.

U župnoj crkvi u Jasenovcu, na ‘Žalosni petak’ u večernjim satima održana je središnja proslava Dana obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji. Molitveno, pokorničko slavlje predvodio je Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, u zajedništvu s domaćim biskupom Antunom Škvorčevićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom u miru Marinom Srakićem i srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem, te dvadesetak svećenika, među kojima su bili i svećenici Novljanskog dekanata na čelu s dekanom Pejom Oršolićem.

Na slavlju je bio prisutan i pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, s pratnjom. Misno slavlje izravno je prenosila i Hrvatska televizija.

Pozdravljajući sve okupljene, domaći biskup Antun Škvorčević rekao je da se na poticaj sv. Ivana Pavla II., utemeljitelja Požeške biskupije, želi molitvom i kajanjem, pokorom i žrtvom, spomenuti žrtava nasilja, progona i ubojstva nedužnih ljudi tijekom teškog 20. stoljeća u jasenovačkom i drugim logorima, pa sve do stradanja žrtava u Domovinskom ratu.

Na završetku misnog slavlja u Jasenovcu, biskup Antun Škvorčević zahvalio je svima za dolazak u jasenovačku crkvu, kako bi se pomolili Jasenovačkoj Majci, a posebno se zahvalio i svim hodočasnicima koji su hodočastili po hladnom i kišnom vremenu od Lipovljana do Jasenovca.

Damir SMETKO