Komemoracija na Trokutu za sve poginule branitelje zapadne Slavonije

         Kod spomen obilježja na Trokutu, uz županijsku cestu Novska -Lipik, u utorak, 29.  listopada održana je komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na zapadno-slavonskom ratištu. U višečlanom, zajedničkom izaslanstvu gradova i općina, koji su položili vijenac i upalili svijeće, bio je i Tomislav Lukšić, predsjednik Općinskog vijeća općine Lipovljani.

Komemoracija je započela svetom misom za poginule branitelje, nastavljena je govorima dužnosnika, a završila polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja. Vijence su položila izaslanstva predsjednice Republike Hrvatske, Vlade i Sabora RH, predstavnici braniteljskih udruga, te izaslanstva županija, općina i gradova iz kojih su bili branitelji, te članovi obitelji i suborci poginulih.

         Misu za stradale hrvatske branitelje predvodio je vlč. Josip Pendžić, župnik župe sv. Tome iz Rajića, uz Pericu Matanovića, župnika iz Novske, i Peju Oršolića, župnike iz Jasenovca i dekana Novljanskog dekanata Požeške biskupije. Komemorativni skup prigodnim pjesmama uveličao je zbor Glazbene škole u Novskoj.

Prije 28 godina, jesenskog dana, 29. listopada 1991. godine, otpočela je prva oslobodilačka operacija Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. U napadnoj akciji  ‘Orkan 91’, u kojoj je razbijen agresor na zapadnu Slavoniju, do potpisivanja primirja 3. siječnja 1992. oslobođeno je oko 750 četvornih kilometara okupiranog teritorija.

U borbama na novljanskoj bojišnici život je izgubilo 337 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, a 672 ih je ranjeno.

Okupljenim ratnim veteranima i članovima obitelji poginulih branitelja, o važnosti pobjedničke akcije ‘Orkan 91’ i značaju čuvanja uspomene na poginule branitelje govorili su Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije i Ivan Vukić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja. Izaslanik hrvatske predsjednice, brigadni general Ivica Komljen istaknuo je da je Operacija ‘Orkan 91’ jedna od prvih pobjeda i prekretnica u Domovinskom ratu.

Kod spomen obilježja Trokut, vijence su položila brojna izaslanstva, a uz roditelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz četiri hrvatske županije, vijence je položilo državno izaslanstvo, izaslanstva županija, izaslanstvo PU Sisačko-moslavačke, izaslanstva gradova i općina među kojima je i Općina Lipovljani.

Damir SMETKO