Karpati na prezentaciji Uskrsa u Dubravi Vrbovečkoj

Udruga žena liječenih od raka dojke „Sveta Margareta“ u suradnji sa slikarom Draženom Milenkovićem, pod pokroviteljstvom općine Dubrava Vrbovečka, organizirali su u sportskoj školskoj dvorani u Dubravi manifestaciju i izložbu „Uskrs u Dubravi“, koja je održana dana 17. 03. 2018. godine. Na ovoj manifestaciji prezentirana je prvenstveno tehnika izrade pisanica, a na njoj su učestvovale 54 udruge iz 9 županija RH. Izložba je bila otvorena od 10,00 do 14,00 sati.

Članice KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani prezentirale su jedinstvenu izradu pisanica voskom, a također prezentirale i tkzv. Uskršnju košaru u kojoj se nalaze jela za posvećivanje (šumka, kobasica, slanina, sir, putar, jaja, hren, pisanice,…). Prezentacija jela i pisanica popraćena je uskrsnim ornamentima i simbolima Ukrajine koji su zajedno izloženi na dva štanda.

Osim štandova sa izloženim pisanicama i uskrsnim jelima, pjevačka skupina „Karpata“ je nastupila u dvorani pjevajući prigodne uskrsne i ostale ukrajinske  pjesme za koju je prezentaciju bila obilato nagrađena pljeskom. Osim naše pjevačke skupine, nastupila je i ruska pjevačka skupina „Kaljinka“ iz Međimurja, te društva domaćina iz Dubrave. Bile su to dvije grupe djece iz dječjeg vrtića, potom dvije grupe mažuretkinja (6+ i 60+), te pjevačka skupina Češke besede.

Ivan Semenjuk