Jubilarci iz Lipovljana jesu Zdenko Franić i Josip Kovačević za 50, Željko Čiž za 75, a Darko Sudra za 100 puta darovanu krv

         Gradsko društvo Crvenog križa Novska održalo je svečanu sjednicu u povodu 25. listopada – Dana darivatelja krvi. Svečanost je održana u Vatrogasnom društvu u Novskoj, u petak, 25. listopada, a tom prilikom uručena su priznanja i nagrade jubilarnim darivateljima krvi, koji su to ostvarili u proteklih godinu dana. Zahvalnice za darovanu krv ostvarilo je 73 dobrovoljnih darivatelja.

         Na početku svečane sjednice Crvenog križa Novska, koji svojim humanitarnim radom pokriva i područje općine Lipovljani, sve prisutne darivatelje krvi i goste pozdravila je Melita Mihalić, djelatnica Crvenog križa. O organizaciji dobrovoljnog darivanja krvi i ostvarenim rezultatima govorio je Zoran Prpić, ravnatelj GD CK Novska.

         U evidenciji Gradskog društva CK Novska upisano je 717 aktivnih darivatelja krvi, od toga  je 181 žena i 536 muškaraca. Godišnje se organiziraju 4 akcije darivanja krvi, a tijekom 2019. godine prikupljeno je 878 doza krvi. Od evidentiranih darivatelja najviše je onih s krvnom grupom  0+. Njih je 251, a 201 ih je sa krvnom grupom A+. Slijede darivatelji s krvnog grupom B+, njih je 86, a najmanje ima darivatelja s krvnom grupom AB-, kojih je samo 7 zabilježeno među davateljima krvi.

         U zadnje četiri akcije darivanja, od 878 prikupljene doza krvi, četvrtina ih je prikupljena u Lipovljanima, ukupno 219 doza. U Novskoj je tijekom tih akcija prikupljeno 659 doza krvi. Na akcije se je odazvalo ukupno 1.006 darivatelja, no, uglavnom, zbog neke bolesti odbijeno je 128 darivatelja. Tako su u potpunosti zaštićeni i darivatelji, ali i budući primatelji krvi. Po prvi puta krv je dalo 24 darivatelja, uglavnom mlađih osoba.

         Za sve dobrovoljne darivatelje krvi, koji su u proteklih godinu dana, postali jubilarni darivatelji, Crveni križ pripremio je pisano priznanje i simboličan poklon. Ukupno je 73 jubilarca među zabilježenih darivatelja GD CK Novska, no svi nisu bili prisutni na ovoj svečanoj sjednici, pa im nisu mogla biti predana vrijedna priznanja.

         Po 5 puta krv su dale: Lucija Radić, Ivana Eler, Ana Kovačević, Lorena Ciprić i Katarina Čejina.

         Za 10 darivanja krvi nagrađeni su: Mirjana Filipović, Marko Jurić, Marko Pavlović, Anđelka Štelma, Tomislav Bogatić, Tomislav Čikić, Antonio Galko, Dubravko Grgić, Nikola Stručić, Denis Čavlović, Ivo Jupek, Krunoslav Kušmiš, Miroslav Perošević, Denis Ivandić, Petar Kavelj, Valentin Medvedović i Marko Stublija.

         Za 20 puta darovanu krv priznanje su ostvarili: Dalibor Banović, Igor Henčel, Milan Šakić, Domagoj Bogatić, Ivan Dlouhi, Dejan Rađenović, Kata Sataj, Željko Bogunović, Josip Dujić, Nikola Horvat, Anđelko Jugović, Darko Paunović, Željko Štefanac, Goran Žanić, Dragan Jerković, Milan Mačković i Ivica Cumbo.

         30 puta krv su dali: Darko Tobijaš, Zvonimir Dabrović, Nikola Pavlić, Goran Sajdl, Mato Majdandžić, Zdravko Martinović, Zoran Moharoš, Iva Šagut, Dejan Đusi, Željko Grgić i Predrag Šolaja.

         35 puta krv je darovala Anka Gajdoš.

         Za 40 puta danu krv priznanje su ostvarili: Zlatko Cejpek, Krunoslav Ivštinović, Perica Matanović, Ivica Lalić, Dalibor Čavlović, Zvonko Batrla i Mladen Kukor.

         50 puta krv su darivali: Vinko Debeljak, Zdenko Franić, Domagoj Podobnik, Ivica Tutić, Josip Kovačević i Mario Tomac.

         Za 75 puta danu krv priznanje su dobili; Marijan Santo, Željko Čiž, Željko Mišković i Dalibor Koturović.

         100 puta krv su dali: Božidar Ždralović, Vlado Fijačko i Darko Sudra.

         Čak 125 puta krv je dao Joso Pavlović.

         Nakon uručenja priznanja i poklona, svim darivateljima krvi na njihovoj nesebičnosti, na njihovoj humanosti i plemenitosti zahvalila se dr. Cecilija Buljan, predsjednica GD Crvenog križa Novska, i naglasila nezamjenjivu važnost darivanja krvi.

         Nakon svečane sjednice, volonteri Crvenog križa i svi prisutni jubilarni darivatelji krvi, nastavili su zajedničko druženje na domjenku.

Damir SMETKO