JEDNODNEVNI SEMINAR O MOGUĆNOSTIMA KANDIDIRANJA ZA NOVAC IZ EUROPSKIH FONDOVA

SI-MO-RA iz Siska educirala poduzetnike, poljoprivrednike i udruge općine Lipovljani

1-PICT0388 

JEDNODNEVNI SEMINAR O MOGUĆNOSTIMA KANDIDIRANJA ZA NOVAC IZ EUROPSKIH FONDOVA

 

Za poduzetnike s područja općine Lipovljani, predstavnike mnogobrojnih udruga građana i vlasnike poljoprivrednih gospodarstva, savjetnice SI-MO-RA-e, Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, održale su 1-PICT0390u ponedjeljak, 11. listopada jednodnevni seminar. Kako doći do novca iz Europske unije, kroz seminar ‘Ususret EU fondovima”, detaljno se moglo čuti u lipovljanskoj općinskoj vijećnici, u kojoj je prezentaciju slušalo 30-tak zainteresiranih.

Seminar o pisanju projekata i potrebnim dokumentima za sudjelovanje na natječajima za financijska sredstva Europske unije, otvorio je, kao domaćin, Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani koji je istako i potrebu i mogućnosti javljanja na natječaje strukturnih fondova koje nas očekuju u 2014. godini. Kako je stvorena prilika za sufinanciranje razvojnih projekata, Općina Lipovljani, ali i ostale društvene udruge i privatna poduzeća trebala bi, za što veći razvoj sudjelovati u natječajima za novac iz fondova Europske unije, za što su potrebna nova znanja i nove vještine, kako bi se to realiziralo. Stoga je za sve zainteresirane i pripremljen seminar Razvojne agencije naše županije, naglasio je Mario Ribar, predstavljajući savjetnice SI-MO-RA-e i pozdravljajući prisutne poduzetnike, poljoprivrednike i udruge s područja općine Lipovljani.

1-PICT0419             Kronologijom korištenja fondova EU i predstavljanjem programa iz kojih su bila dostupna sredstva iz predpristupnih fondova, savjetnica Andreja Šeperac, započela je seminar ‘Ususret EU fondovima’. Prisutnim poduzetnicima i voditeljima udruga građana govorila je detaljno o IPA programu, te kohezijskoj politici Europske unije i pružanja mogućnosti jednakog razvoja za sve svoje članice i sve njihove regije.

Posebno je predstavila i Operativni program od 2014. do 2020. godine u kojem će razdoblju svi podnositelji projekata ulaziti u programe ‘Konkurentnost i kohezija’ i ‘Ljudski resursi’. Govorilo se i o pripremi projekata, te praćenju natječaja za operativne programe.

U drugom dijelu seminara savjetnica Anamarija Vulić Kovjanić govorila je o ‘Komunikaciji i vidljivosti u kontekstu provedbe EU projekta’, a što se odnosilo na vrijeme kad se podnositeljima odobri projekt, pa se on provodi po strogo utvrđenoj proceduri. Tu je posebno naglašena potreba dobrog planiranja i provedbe projekata 1-PICT0408prema odobrenim parametrima jer kontrole projekata ne toleriraju njihovu izmjenu tijekom provođenja ili izgradnje. Tijekom ovog predavanja detaljno su pojašnjene sve potrebe, medijsko praćenje i izvješćivanje o provođenju odobrenog projekta, što je također potrebno planirati kod izrade projekata, jer i za taj dio posla potrebno je osigurati novčana sredstva.

Na kraju SI-MO-RA seminara postavljeno je i nekoliko pitanja, a odgovori na neke nedoumice polaznika seminara mogli su se čuti i tijekom pauza. Savjetnicama Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije zahvalio je Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, naglasivši da je Općina Lipovljani pripremila više projekata za sufinanciranje iz fondova Europske unije, u vrijednosti od 25 milijuna kuna, a čeka se objava natječaja iz pojedinih područja, poput prometne, socijalne, društvene infrastrukture, te isto tako iz područja zaštite okoliša. Nada se da će i poljoprivrednici te drugi poduzetnici također pripremiti projekte koje će poboljšati njihov posao i gospodarstvo općine Lipovljani.                  (D. SMETKO)