Izglasan rekordan proračun Općine Lipovljani u iznosu od 31 milijun kuna

         Proračun Općine Lipovljani u idućoj, 2021. godini iznosit će rekordnih 31 milijun kuna, što je gotovo duplo više nego što je iznos općinskog proračuna za ovu, 2020. godinu. Odluka o proračunu za iduću godinu donijeta je na sjednici Općinskog vijeća, sa 8 glasova za i 3 suzdržana glasa. Sjednica je održana u petak, 18. prosinca, u Društvenom domu u  Lipovljanima, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

         Na ovoj, 26. sjednici Općinskog vijeća, koju je vodio Tomislav Lukšić, predsjednik vijeća, najprije je raspravljen i usvojen prijedlog 3. izmjena i dopuna općinskog proračuna za ovu godinu. Nakon toga, načelnik općine Lipovljani, Nikola Horvat, još jednom je obrazložio najvažnije odrednice proračuna za iduću, 2021. godinu za koju se planira prihod, a onda jednako toliki i rashod, u iznosu od 31.081.637 kuna, koji je rekordan u odnosu na proteklih 28 godina djelovanja Općine Lipovljani.

         Najviše prihoda u idućoj godini za općinski proračun očekuje se od kapitalnih pomoći iz raznih izvora, u iznosu od 10,7 milijun kuna, od namjenskih primitaka kroz zaduživanja u iznosu od 6,6 milijuna kuna, od poreza u iznosu od 6,2 milijuna, jednako kao i u ovoj godini, zatim od prihoda od imovine u visini od 3,4 milijuna kuna, i više prihoda iz raznih izvora u manjim iznosima, poput sredstava iz ministarstava RH, županijskog i proračuna grada Zagreba.

         Tijekom izloženosti prijedloga proračuna, vijećnici oporbenog HDZ-a , podnijeli su prijedlog izmjene, no načelnik općine Nikola Horvat, koji je sastavljač prijedloga proračuna, nije prihvatio njihov prijedlog jer nije napisan u formi amandmana, već kao hrpa natuknica bez istaknutih iznosa rashoda..

         Uz kraću raspravu rekordan proračun Općine Lipovljani za 2021. godinu u iznosu nešto većem od 31 milijun kuna izglasan je sa 8 glasova za i 3 suzdržana, oporbena glasa.

Damir SMETKO