IZASLANSTVO OPĆINE LIPOVLJANI POLOŽILO VIJENAC NA TROKUTU

Izaslanstvo Općine Lipovljani, koje je vodio Nikola Horvat, načelnik općine Lipovljani, i u kojem su još bili Ljiljana Tomić, zamjenica načelnika, te članovi lipovljanske udruge veterana domovinskog rata Stanko Skoko i Željko Pogačić, položili su vijenac i upalili svijeću ispred monumentalnih stećaka na Trokutu, koji su podignuti za sve poginule hrvatske branitelje. Komemorativna svečanost na Trokutu, održana je u ponedjeljak, 29. listopada, a održana je pod pokroviteljstvom 4 hrvatske županije i grada Zagreba.

                Točno prije 27 godina, 29. listopada 1991. godine, pokrenuta je prva planirana i uspješna vojna akcija oslobađanja dijela zapadno-slavonskog ratišta između Novske i Lipika. U višednevnim napadnim akcijama, nažalost, poginuo je, ali je i ranjen velik broj hrvatskih branitelja, koji su u obrambenim postrojbama iz središnjeg i sjevernog dijela Hrvatske, došli braniti zapadnu Slavoniju od srpske agresije. Svim poginulim hrvatskim braniteljima, na Trokutu je podignuto spomen obilježje, u obliku stećaka, na kojima su ispisana njihova imena i mjesta odakle su došli u obranu Hrvatske.

                Ovogodišnja komemorativna svečanost započela je misnim slavljem za poginule hrvatske branitelje. Rodbini poginulih, ratnim veteranima i svim okupljenim na Trokutu, o tijeku i značenju prve napadne i uspješne, oslobađajuće akcije u jesen 1991. godine, govorio je Rudi Stipčić, tadašnji zapovjednik Operativne grupe Posavina, koji je, sa zapovjednicima postrojbi i članovima stožera, planirao i vodio ovu uspješnu akciju. Njegovo zapovjedno mjesto tada je bilo u Lipovljanima, a i veliki dio postrojbi bio je smješten u Lipovljanima i na lipovljanskom području. Svim stradalim tijekom vojnih operacija, prva liječnička pomoć i medicinsko zbrinjavanje, pružana je, također u Lipovljanima, u objektu Doma zdravlja, odakle su upućivani u bolnice na daljnje liječenje.

Nakon Rudija Stipčića, o aktivnostima i zakonskim odredbama vezanim za što bolji status invalida i veterana domovinskog rata govorio je Tomo Medved, ministar branitelja i izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH. Na kraju je, kao izaslanik Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, za sve žrtve u obrani Hrvatske zahvalio Ivica Krupec, ratni invalid i veteran Prve gardijske brigade ‘Tigrovi’. Ivica Krupec, živio je s obitelji u Staroj Subockoj, a početkom stvaranja samostalne Hrvatske otišao je u Zagreb i tamo se uključio u stvaranje hrvatskih obrambenih snaga. Teško je ranjen na dubrovačkom području, tijekom obrane Dubrovnika i juga Hrvatske.

Nakon sjećanja na teške ratne operacije na Trokutu i na širem novljanskom i lipičkom području, gotovo 30 izaslanstava iz županija, grada Zagreba, te gradova i općina središnje Hrvatske položilo je vijence i upalilo svijeće pred spomen obilježjem na Trokutu, na kom od ove godine ponosno stoji i novi stećak koji je podignuo grad Kutina, zajedno s Popovačom i Velikom Ludinom, poginulim hrvatskim braniteljima na zapadno-slavonskom ratištu s njihovog područja. Kao i do sada svake godine, komemorativnoj svečanosti na Trokutu, prisustvovali su, vijenac položili i za žrtve se pomolili i članovi izaslanstva Općine Lipovljani.

Damir SMETKO