IZASLANSTVO OPĆINE LIPOVLJANI BORAVILO U UKRAJINI

Načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar i Ivan Semenjuk, predsjednik KPD ‘Karpati’ iz Lipovljana, boravili su od subote, 9. do ponedjeljka, 11. svibnja u posjetu gradu Khustu u Ukrajini. Tom posjetom otvorena je mogućnost zajedničke suradnje općine Lipovljani i grada Khusta na nekoliko područja, prije svega na kulturnom, sportskom, turističkom, ali i gospodarskom .

Gosti iz Lipovljana u gradu Khustu izuzetno su srdačno primljeni, a domaćini su im bili gradonačelnik Volodimir Pavlović Kaščuk, tajnik Gradskog vijeća Efran Volodimir Ivanović i gradski vijećnik Vasilj Vasiljević. U vrijeme boravka, proteklog vikenda, u Khustu je obilježavana 925. obljetnica postojanja, pa se je osjetilo i svečano ozračje, iako je situacija u ratom pogođenoj Ukrajini izuzetno teška.

Srdačnost i otvorenost stanovnika, očuvana priroda i park prirode – Dolina Narcisa, veliko kulturno-povijesno nasljeđe i raznolik kulturni, odnosno multikulturni život vidjelo je izaslanstvo općine Lipovljani u Ukrajini, a u tome je vidjelo i sličnost s općinom Lipovljani i mogućnost raznolike povezanosti. Stoga je Mario Ribar, općinski načelnik uz čestitku 925.obljetnice postojanja grada Khusta, pozvao čelništvo Khusta na zajedničku suradnju i na skori posjet općini Lipovljani. Poziv na suradnju uputio je i na centralnom obilježavanju Dana grada, u nedjelju, 10. svibnja, na svečanom obilježavanju dana grada, kojem je bilo prisutno nekoliko tisuća ljudi.

Prijedlog za zajedničku suradnju je prihvaćen, pa se tijekom srpnja očekuje prvi dolazak izaslanstva ukrajinskog grada Khusta u Lipovljane. Tada će se nastaviti razgovori o mogućnostima zajedničke suradnje, a vjerojatno je i svečano potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji. Također, predložena je mogućnost dolaska delegacija grada Khusta i na ovogodišnje ‘Lipovljanske susrete’ i na program ‘Večer ukrajinske pjesme’ koju u jesen tradicionalno organizira KDP ‘Karpati’.

Ukrajinski grad Khust udaljen je 800 kilometara od Lipovljana, a put do njega traje 10-tak sati. Nalazi se u zapadnom dijelu Ukrajine, u blizini granice s Rumunjskom i Mađarskom od koje je udaljen 80-tak kilometara. Grad ima oko 35.000 stanovnika, a sa okolicom i pripadajućim naseljima oko 128.000. Bogatog je povijesno-kulturnog nasljeđa, a prijedlog da se s njima pokuša ostvariti zajednička suradnja, na kulturnom polju, preporučio je Veleposlanik Ukrajine u RH, NJ. E. Oleksandr Levchenko.

Prema ocjeni izaslanstva iz Lipovljana, prijedlog o suradnji naišao je na plodno tlo, pa se mogu očekivati daljnje aktivnosti po pitanju realizacije zajedničke suradnje.      (Damir SMETKO)